Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ministerie verdraaide onderzoeken Schiphol'

  •  
07-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_schiphol_300.jpg
Alleen informatie die pleitte voor groei van de luchthaven werd gepubliceerd
Onderzoek van Menno Huys en Jan Anne Annema van de TU Delft naar de politieke besluitvorming rondom Schiphol tussen 1990 en 2009 laat zien dat het ministerie van Verkeer & Waterstaat stelselmatig onwelgevallige informatie uit onderzoeksrapporten wegliet.
Dat schrijft de Volkskrant. Onwelgevallige informatie werd regelmatig ‘voorkomen, gemarginaliseerd, selectief herschreven of selectief gebruikt’, aldus de onderzoekers.
Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding, Ben Ale, is bij verschillende onderzoeken betrokken geweest:
Het was telkens hetzelfde liedje, ongeacht welke minister er op het dossier zat: Verkeer en Waterstaat selecteerde alleen de informatie die de groei van Schiphol ondersteunde. Alles wat afweek werd genegeerd of onjuist aan de Tweede Kamer overgebracht.
De onderzoekers snappen dat daar niet altijd tegen wordt geprotesteerd:
V & W is een grote inkomstenbron voor veel onderzoeksbureaus. Daar zoek je beter geen ruzie mee. En dat geldt ook steeds meer voor wetenschappers. Universiteiten zijn voor hun inkomsten afhankelijk geworden van de derde geldstroom, geld dat wordt verdiend uit contractonderzoek.
Foto: PaulFvS (Flickr CC)

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.