10

Ministerie VWS oefende druk uit op AD om staatssecretaris niet te noemen

Hoofdredacteur Ruesink bevestigt het verhaal ... Directeur voorlichting ministerie VWS werkte zelf voorheen bij het AD

Het Algemeen Dagblad blijkt door het ministerie van Volksgezondheid onder druk te zijn gezet om niet te vermelden dat Joop van Rijn, die dinsdag in het AD klaagde over de toestand van zijn vrouw in het verpleeghuis, de vader van staatssecretaris Martin van Rijn is. Dat meldt AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink aan de Volkskrant.

Dinsdag ontstond er flinke commotie toen Joop van Rijn aandacht vroeg voor de erbarmelijke omstandigheden van zijn vrouw. Hij vroeg het Algemeen Dagblad om er een verhaal aan te wijden. Hoofdredacteur Ruesink publiceerde maar ging wel mee in het verzoek van VWS om niet te vermelden dat het ging om de vader van de staatssecretaris van Volksgezondheid. 

Maandagavond om negen uur stonden we voor de afweging. We hadden een mooi, menselijk interview met twee mannen die een maatschappelijke kwestie aan de kaak stellen. Een echt AD-verhaal. Het verhaal helemaal uit de krant houden, was geen optie. We konden het brengen met vermelding van de familieband, of zonder die vermelding en de dag erop een interview met Martin. Ik koos optie twee. Met de wijsheid van nu had ik voor de eerste optie moeten kiezen.

Extra detail is dat de directeur voorlichting van het ministerie, zelf voorheen bij het Algemeen Dagblad in dienst was als redacteur en haar vroegere werkgever verzocht de naam van de staatssecretaris uit het artikel te houden.

Ons is om commentaar gevraagd. Toen heb ik de hoofdredacteur gebeld en (..) om privacyredenen bezwaar gemaakt tegen de vermelding dat het om de vader van de  staatssecretaris gaat. Daar had de hoofdredacteur begrip voor.

Volkskrant: Ministerie probeerde Joop van Rijn uit de krant te houden

Geef een reactie

Laatste reacties (10)