23

Ministerie waarschuwt: alleen ‘lege’ apparatuur mee naar China, Rusland, Turkije

Nederlandse ondernemers die naar China reizen, worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd alleen ‘lege’ laptops en telefoons mee te nemen. Oftewel, apparatuur waarop geen gevoelige informatie staat opgeslagen. Dat meldt de Volkskrant. Die informatie zou ‘vrijwel zeker’ door derden worden uitgelezen. Bronnen melden dat de waarschuwing ook geldt voor Rusland, Iran en NAVO-bondgenoot Turkije.

Afgelopen week zijn 165 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen per brief op de hoogte gebracht van de veiligheidsinstructie. Zij reizen deze week met premier Rutte mee op een handelsmissie naar China. Meereizende ambtenaren hebben voor de gelegenheid een nieuwe, extra beveiligde telefoon gekregen. Belangrijke documenten gaan ‘alleen uitgeprint mee in de koffer’, aldus een van de ambtenaren.

In de brief staan behalve het advies om alleen lege apparatuur mee te nemen, nog dertien andere tips. Zoals om de eigen telefoon überhaupt niet aan te zetten in China, maar om gebruik te maken van een lokaal gekochte prepaid telefoon die bij vertrek vernietigd kan worden. Ook wordt aangeraden om eventueel cadeau gekregen USB-sticks niet te gebruiken wegens het gevaar op meekomende spyware.

De bronnen waarop de Volkskrant zich baseert wensen anoniem te blijven. De Rijksvoorlichtingsdienst doet officieel geen mededelingen over de veiligheidsinstructies.

cc-foto: Marco Verch

Geef een reactie

Laatste reacties (23)