Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ministeries halen niet de eigen broekriem aan

  •  
26-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_ministeries_denhaag_FritsCdeJong_300
Departementen vinden 'creatieve oplossingen' voor opgelegde bezuingingen
Ministeries snijden nauwelijks in het eigen vlees, schrijft het Financieele Dagblad woensdag. De departementen kregen in het begrotingsakkoord 875 miljoen euro aan bezuinigingen opgelegd. Daarvan wordt 187 miljoen daadwerkelijk op de ministeries gevonden. Begrotingen worden sluitend gemaakt door uit te gaan van hogere inkomsten en door te snijden in de taken die zij moeten uitvoeren en niet in, bijvoorbeeld, in het personeelsbestand.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) moet 340 miljoen euro bezuinigen, los van specifieke maatregelen die de onderhandelaars voor onderwijs zijn overeengekomen. OCW vult dat de komende jaren voor bijna de helft in door de ramingen voor het aantal leerlingen en de vraag naar studiefinanciering te verlagen. In 2013 krijgt het ministerie de andere helft bijeen door te schuiven met betalingen voor de ov-jaarkaart, aldus het FD. 
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) profiteert van hoge stroomprijzen. Bij Infrastructuur en Milieu draaien aanleg en onderhoud van wegen, spoor en waterwegen op voor de taakstelling van € 136 mln. Het ministerie van Financiën rekent erop dat de schade op exportkredietverzekeringen meevalt en dat boetes en schikkingen van de Belastingdienst meer geld in het laatje brengen. Zo dekt Financiën een groot deel van de € 41 mln die het moet bezuinigen.
Foto-cc: Frits C. de Jong. De ministeries van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Infrastructuur & Milieu en OCW.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.