Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ministers klagen over te hoge werkdruk en eisen uitbreiding kabinet

  •  
09-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ALGEMENE BESCHOUWINGEN

© 2013-09-25 10:05:11 NOVUM67:ALGEMENE BESCHOUWINGEN:DEN HAAG;25SEP2013-Overzicht van vak K met alle ministers en staatssecretarissen tijdens de algemene beschouwingen.Novum/fvdb/str.Freek van

Nederlandse ministers en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra klagen om een te hoge werkdruk en eisen dat er meer bewindspersonen komen. In een interview met de NRC stellen zij dat de ministeries Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie wat extra hulp kunnen gebruiken.
Het huidige aantal bewindspersonen in het kabinet is het laagste in decennia. Premier Rutte staat er bekend om van een intiem clubje te houden en daar niets aan te willen veranderen. Volgens Zijlstra zijn er geen rustmomenten zodat er ruimte is voor als er iets onverwachts gebeurt, worden er overleggen afgezegd en zijn Nederlandse ministers te weinig aanwezig in het buitenland. Vooral de VVD’ers – die normaal zo voor hard werken en eigengereidheid zijn – klagen. Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD):
"Je kunt wel vóór minder bewindslieden zijn, maar heb je dan ooit bekeken hoe ongelooflijk druk de staatssecretaris en ik het hebben? Ik zou prominenter aanwezig willen zijn in het buitenland. Dat gaat nu niet"
Ook stellen PvdA-partijleider Samsom en Zijlstra dat vanwege het EU-voorzitterschap alle ministers ‘met de tong op de knieën’ zitten. Zij stelden vorig jaar al voor om op ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie een extra bewindspersoon toe te voegen en een staatssecretaris bij Defensie.
Meer ministers zouden wellicht de werkdruk kunnen verlichten en blunders en tekortkomingen, zoals het vernietigen van documenten bij Volksgezondheid en om maar niet te spreken over de bekende perikelen bij Justitie, kunnen voorkomen.
 
De VVD en PvdA verwachten dat bij een volgend kabinet er meer bewindslieden zullen zijn omdat er minstens vier partijen nodig zijn voor een meerderheid in het senaat.

Meer over:

vvd, politiek, pvda, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.