17

Ministers maken royaal gebruik van regeringstoestel

Tweede Kamer eiste eerder dat Oranjes minder vaak gebruik maken van privévliegtuig ... Nu het vliegtuig vaker aan de grond staat, nemen bewindslieden het ervan

Onze bewindslieden stappen steeds vaker in het regeringsvliegtuig dan voorheen. Dat meldt het AD. En dat terwijl de Tweede Kamer een aantal jaar terug nog had besloten dat de Oranjes best wat minder privé mochten vliegen.

Het Koninklijk Huis houdt zich aan de wens van de Tweede Kamer en vliegt steeds minder vaak met de PH-KBX. Zo vloog koning Willem-Alexander in zijn eerste jaar als koning 47 keer met het vliegtuig, terwijl zijn moeder in haar eerste jaar 67 keer met leden van de Koninklijke familie aan boord ging.

Nu het vliegtuig vaker op de grond staat, lijken ministers en staatssecretarissen het ervan te nemen. In het laatste regeringsjaar van Beatrix vlogen bewindslieden 15 keer met de KBX, in het eerste jaar van Willem-Alexander is dat gestegen naar 40 keer. Vooral premier Rutte en minister Dijsselbloem (Financiën) maken er gretig gebruik van. Zo vloog Rutte een aantal keer naar Berlijn, gebruikte hij het vliegtuig om de Winterspelen in Sotsji te bezoeken en ging hij naar een internationale conferentie in Sint-Petersburg.

Dijsselbloem gebruikte het vliegtuig vooral in zijn rol als voorzitter van de Eurogroep, en niet als minister van Financiën. Hij bezocht onder meer een conferentie in Bilbao over de euro, een vergadering van de Eurogroep in Vilnius (Litouwen) en een overleg in Athene over mogelijke nieuwe leningen aan de Grieken.

Het ministerie meent tegenover het AD dat de kosten voor het vliegtuig desondanks lager zijn dan voorheen. Een woordvoerder van Dijsselbloem verklaart:

Wij betalen nu een standaardbedrag per jaar voor de KBX, dus is het nu voor ons voordeliger dan een commercieel vliegtuig.

AD: Ministers vaker in regeringstoestel dan Oranjes

cc-foto: Minister-president

Geef een reactie

Laatste reacties (17)