Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ministers stappen op om Brexit-deal

  •  
15-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BRITAIN GOVERNMENT BREXIT DEAL

© 2018-11-14 09:50:16 epa07164668 Brexit Minister Dominic Raab (C) walks up Downing Street ahead of a cabinet meeting in London, Britain, 14 November 2018. British cabinet will hold a meeting l

De Brexit-deal van de Britse premier Theresa May heeft een Domino-effect in gang gezet. Al twee ministers dienden hun ontslag in en de verwachting is dat er nog meer zullen volgen. Donderdagochtend legde de staatssecretaris voor Noord-Ierland, Shailesh Vara, zijn functie neer en zojuist werd bekend dat de minister van Brexit-zaken, Dominic Raab, ook opstapt. Volgens Raab heeft nog nooit een “democratische natie getekend om zich te onderwerpen aan zo’n uitgebreid regime”, dat extern wordt gecontroleerd. Raab is de opvolger van Brexit-minister David Davis die in juli opstapte uit onvrede over de koers van May.
Volgens de linkse oppositiepartij Labour “valt dit zogenaamde akkoord voor onze ogen uiteen”. Jon Trickett, lid van het team van Labour-leider Jeremy Corbyn, stelt dat premier Theresa May “geen gezag meer over heeft” na het vertrek van Raab:
"Dit is het 20e bewindslid dat opstapt uit Theresa May’s kabinet in de twee jaar van haar premierschap. May… is duidelijk niet in staat om een Brexit-akkoord te leveren dat de steun van haar kabinet krijgt – laat staan die van het parlement en het volk."
In de Britse media wordt ondertussen druk gespeculeerd wie de volgende zal zijn om zijn ontslag in te doenen. Genoemd worden minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid en minister voor Milieu (en geduchte Brexit-hardliner) Michael Gove.
Update 11.00 uur: Zojuist maakte de minister voor Werk en Pensioenen, Esther McVey, bekend dat ook zij haar functie in het kabinet van May neerlegt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.