Laatste update 20:17
56

Minst verrassende verkiezingsuitslag van het jaar: Poetin wint

De Russische president Vladimir Poetin blijft voorlopig nog gewoon in functie. Uit de eerste exitpolls van de presidentsverkiezingen van zondag blijkt dat Poetin met zo’n 73 procent van de stemmen opnieuw is gekozen. Dat meldt persbureau Reuters.

Dat Poetin wint, voor de vierde keer, zal voor niemand een verrassing zijn. De vraag was vooral hoe ruim zijn overwinning zou zijn en wat de opkomst is. Van de zeven kandidaten die het voor de vorm tegen Poetin mochten opnemen, wist communist Pavel Groedinin 16 procent van de stemmen te behalen, de overige kandidaten bleven allemaal onder de 7 procent. In 2012 won Poetin nog met 64 procent van de stemmen.

Uit de opkomstcijfers blijkt ook dat bijna 64 procent van de Russen de moeite heeft genomen om überhaupt naar de stembus te gaan. Dat was belangrijk voor Poetin, omdat hij voor zijn komende termijn van zes jaar een ruim mandaat van de kiezer wilde om zijn plannen uit te voeren.

In hoeverre de verkiezingen eerlijk zijn verlopen is de vraag. Vanuit het hele land zijn meldingen binnengekomen van verkiezingsfraude en op sociale media worden meerdere video’s gedeeld waarop te zien is hoe stembureaumedewerkers grote hoeveelheden biljetten in de stembussen laten glijden. Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken is er echter niets gebeurd dat de uitslag van de verkiezingen heeft kunnen beïnvloeden.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)