Laatste update 23:51
219

15 Palestijnse demonstranten doodgeschoten bij massaprotest Gazastrook

Het Israëlische leger (IDF) heeft vandaag minstens vijftien demonstrerende Palestijnen doodgeschoten bij protesten in het grensgebied met de Gazastrook. Nog eens duizend anderen raakten gewond. Het IDF gebruikte traangas en schoot met zowel rubberkogels als scherpe munitie op de demonstranten die zich achter een veiligheidsbarrière bevonden. Dat melden internationale persbureaus vrijdag op gezag van de Palestijnse autoriteiten.

NRC schrijft:

Het Israëlische leger stond met extra manschappen klaar aan de grens, waar aanhangers van Hamas met zitprotesten begonnen. De demonstranten gooiden met stenen en brandende autobanden naar de militairen, die daarop gericht het vuur openden. Persbureau AP schrijft dat vrijdag het hoogste aantal dodelijke slachtoffers in Gaza in één dag is gevallen sinds afgelopen herfst. De Palestijnse demonstranten willen de komende zes weken een tentenkamp opslaan om te protesteren tijdens de zeventigste verjaardag van de staat Israël, die op 20 april wordt gevierd. Op deze manier demonstreren is een nieuwe tactiek van Hamas. Het is lastig om de tentenkampen te ontmantelen en de demonstraties uit elkaar te slaan.

30.000 Palestijnen zijn vrijdag begonnen aan een mars richting de grens met Israël ter gelegenheid van het jaarlijks protest ‘Dag van het Land’. 42 jaar geleden werden zes Palestijnen doodgeschoten toen zij demonstreerden tegen de onteigening van hun land. Ongeveer honderd anderen raakten gewond en nog eens honderden werden gearresteerd.

De Veiligheidsraad komt later op vrijdag bijeen voor een informeel overleg over de situatie.

Geef een reactie

Laatste reacties (219)