14

‘Minstens vier jaar cel voor frauderende bankier’

Europarlement en EU-lidstaten bereiken overeenkomst voor strengere aanpak van marktmanipulatie 

Frauderende bankiers moeten door heel Europa heen een forse celstraf krijgen. Dat is het Europees Parlement overeengekomen met de EU-lidstaten in een poging om het vertrouwen in Europa’s financiële markten te herstellen en investeerders te beschermen.

PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt nam aan het overleg deel namens de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, de Commissie LIBE. Op de website van het Europarlement zegt zij:

Vandaag hebben we het signaal afgegeven dat wij niet willen dat onze burgers betalen voor het criminele gedrag van lui die de markt misbruiken. (..)

Om het vertrouwen in de financiële markt te herstellen is het belangrijk om te laten zien dat het niet langer mogelijk is om weg te komen met een lichte straf voor de meest ernstige financiële misdaden. We hebben het mogelijk gemaakt om makkelijker over de grenzen heen misdadigers te vervolgen; de autoriteiten zullen voldoende middelen in handen krijgen om misbruik op de markt te bestrijden.

De nieuwe maatregelen moeten het handelen met voorkennis, manipulatie van de markt en het onrechtmatig delen van informatie bestrijden. Binnen de EU moeten overal dezelfde straffen gaan gelden: nergens minder dan vier jaar cel voor de meest ernstige overtredingen.

Europarlement: Market abusers should face jail

Foto-cc: Scott Savage

Geef een reactie

Laatste reacties (14)