35

‘Misdaad neemt toe door klimaatverandering’

Onderzoekers: aantal moorden, verkrachtingen en inbraken neemt toe naarmate het warmer wordt

Uit een studie van FBI-gegevens blijkt dat tussen 2010 en 2099 klimaatverandering zal leiden tot honderdduizenden extra misdrijven in de VS alleen al. Misdrijven als moord en verkrachting, maar ook inbraken. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen.

Met hogere temperaturen stijgt ook de kans op misdrijven. Een studie, gepubliceerd in het Journal of Environmental Economics and Management, becijfert dat het aantal moorden met2,2 procent zal stijgen. Het aantal verkrachtingen neemt met 3,1 procent toe en het aantal inbraken met 0,9 procent. Hoewel dat percentueel niet zo indrukwekkend lijkt, in absolute cijfers betekent het 22.000 extra moorden, 180.000 meer verkrachtingen, 1,2 miljoen gevallen van ernstig geweld, 260.000 overvallen en 1,3 miljoen inbraken. Het Amerikaanse studiebureau Abt Associates heeft berekend dat de kosten hiervan kunnen oplopen met 38 tot 115 miljard dollar.

Matthew Ranson, hoofdonderzoeker, verklaart in de Los Angeles Times:

De bredere context is dat de klimaatverandering onze levens zal veranderen op een manier die veel verder gaat dan de hoeveelheid water die we bijvoorbeeld voor landbouw kunnen gebruiken. Nu hebben we ook redenen om aan te nemen dat het de sociale relaties in onze wijken zal veranderen, de tijd die we onze kinderen buiten laten spelen, en hoeveel we uitgeven aan ordehandhaving.

Om ervoor te zorgen dat het aantal misdrijven niet verder groeit, zou de Amerikaanse politiemacht met 4 procent moeten groeien, besluit de studie.

De Morgen: Klimaatverandering doet misdaad toenemen

cc-foto: Ian Britton

Geef een reactie

Laatste reacties (35)