26

Mishandeld in Oeganda, vandaag op een boot in de Canal Parade

Rosa Bugembe vaart mee op de eerste vluchtelingenboot ... Pridestream maakt het voor iedereen ter wereld mogelijk de Canal Pride mee te maken

Dit jaar vaart tijdens de Canal Parade voor het eerst een boot mee met naar Nederland gevluchte LHBT’ers: lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.. VluchtelingenWerk gaat aan boord met 25 mensen, van wie 18 vluchtelingen met een LHBT-achtergrond. Onder hen Rosa Bugembe uit Oeganda en Evgenii uit Rusland.

Het AD interviewde Rosa Bugembe. Inmiddels woont ze in Barendrecht en studeert ze bouwkunde. In haar geboorteland Oeganda werd ze mishandeld en verkracht omdat ze op vrouwen valt. Daar vonden ze haar duivels vanwege haar geaardheid. En slecht, walgelijk, vies, besmettelijk. Bugembe:

Alsof ik een overdraagbaar virus heb. En, dat vond ik het ergste: dat veel contacten werden afgekapt toen bekend werd dat ik lesbisch ben. Vrienden, kennissen uit de kerk: ze wilden niet meer met me omgaan. De vreselijkste reactie was die van mijn vader. Hij mishandelde me jaren en liet toe dat anderen dat ook deden. (…) Mijn vader sloeg me in elkaar. Hij zou mijn gevoelens eruit ranselen. Ik was een schande voor de familie. Hij dreigde me uit te huwelijken. Doodsbang was ik daarvoor. Net als voor de pijn: de littekens staan nog op mijn rug. Toen ik van school mocht terugkomen, weigerde hij voor mij te betalen. Mijn moeder kreeg hem uiteindelijk zover dat ik weer naar school mocht, op voorwaarde dat ik mijn vriendin niet meer zou zien. Stiekem ontmoette ik haar toch.

Toen Bugembe opvang zocht in de kerk, werd ze maanden opgesloten en misbruikt door soldaten die ook bij de kerk hoorden. Uiteindelijk trok iemand zich haar lot aan, bevrijdde haar en vloog met haar naar Nederland.

OneWorld bericht over de Russische homo Evgenii (26), die ook meevaart. Hij ontvluchtte in maart zijn thuis, Omsk, omdat hij daar vreest voor zijn leven. Toen ex-klasgenoten op zijn laptop zagen dat Evgenii een Russische homowebsite had bekeken, scholden ze hem uit en vernederden hem. Daarna volgden dreigementen via sociale media en uiteindelijk werd hij voor zijn huis in elkaar geslagen door een groep politieagenten in opleiding. Na de aanval werd hij gewaarschuwd dat ze hem de volgende keer zouden vermoorden.

Onlangs hoorde Evgenii dat hij toch niet in Nederland mag blijven. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is er niet genoeg bewijs om aan te tonen dat zijn thuis niet veilig genoeg is. En hij kon altijd nog in Moskou gaan wonen, zo adviseerde de IND hem. Vorige week nog werden daar homoactivisten opgepakt. SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft daarom in de Kamer vragen gesteld aan de staatssecretaris. Volgens haar is het in Moskou helemaal niet veilig voor homo’s.

Overigens is de Canal Pride online te volgen via Pridestream.org. Een speciale Pridestream boot is uitgerust met 360 graden camera’s, zodat iedereen het gevoel kan beleven hoe het is om vrij voor je geaardheid te kunnen uitkomen. De site is uitgerust met een aantal privacy-tools, die mensen in staat stellen de Canal Pride veilig en anoniem te bekijken, ook in landen waar homoseksualiteit niet is geaccepteerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)