9

Misleiding tabaksindustrie leidt jaarlijks tot duizenden doden

Labbekakkerig optreden van de overheid tegen de tabaksindustrie leidt jaarlijks tot duizenden extra doden. Dat schrijft hoogleraar toxicologie Martin van den Berg in een visie die onderdeel uitmaakt van een rechtszaak die maandag dient in Rotterdam. In die zaak eisen de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker dat de NVWA de normen voor giftige stoffen in tabak beter gaat naleven, meldt dagblad Trouw.

Tabaksfabrikanten sjoemelen al decennia met de testen waarbij de gevaarlijke stoffen in sigaretten worden gemeten. Omdat er kleine luchtgaatjes in de sigarettenfilters zitten die bij de testen open blijven maar tijdens het roken door de lippen en vingers worden afgedekt, is de uitstoot van teer en koolmonoxide in de testen veel lager dan in werkelijkheid.

Trouw schrijft: “Rokers krijgen in de dagelijkse praktijk veel meer teer, nicotine en koolmonoxide binnen dan de wettelijke maxima.” Wettelijk mogen sigaretten bijvoorbeeld maximaal 10 milligram teer afgeven, maar in werkelijkheid is er geen enkele sigaret die aan die norm voldoet.

Eerder probeerde De Kanter al om het OM te dwingen om de tabaksindustrie te vervolgen voor deze misleiding. Ze ving echter bot bij de rechtbank en het gerechtshof.

cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (9)