15

Missie Kunduz dijt uit

Nederland traint indirect agenten buiten de Afghaanse provincie Kunduz en mogelijk ook militaire politie ... Kamer moet nog geïnformeerd worden

Nederland traint indirect Afghaanse agenten buiten de provincie Kunduz, meldt de Volkskrant maandag. Dat staat op gespannen voet met beloften aan de Tweede Kamer. Ook bestaat de kans dat de training zich, tegen de wil van de Kamer, uitstrekt tot de semi-militaire grenspolitie. Dit blijkt uit correspondentie tussen hoge militairen en ambtenaren van het ministerie van Defensie waarin de Volkskrant inzage heeft gehad.

Deze week wordt het parlement geïnformeerd over de stand van zaken bij de omstreden missie, zo schrijft de Volkskrant. Het demissionaire kabinet heeft op verzoek van met name GroenLinks de missie steeds omschreven als strikt civiel en deze verbonden aan strenge voorwaarden.

Volgens de Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, zijn er in Kunduz “inmiddels voldoende Afghaanse trainers die zelf de basisopleiding aan agenten kunnen geven”. Daarom richten de Nederlanders, afkomstig van de marechaussee, zich nu vooral op de begeleiding van Afghaanse trainers. Die Afghanen concentreren zich op hun beurt op de reguliere politiemacht in Kunduz, maar gaan “in toenemende mate” ook les geven aan agenten elders in het land, aldus Nederlands hoogste militair.
Het ministerie is bang dat de Afghanen dankzij hun ‘Nederlandse’ opleiding ook medewerkers van de grenspolitie gaan trainen, in weerwil van afspraken met de Kamer.

Volkskrant: Nederland traint indirect agenten buiten Kunduz

Foto-cc: Radio Nederland Wereldomroep. Politietraining in Uruzgan

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)