120

‘Mitch Henriquez dood door politiegeweld’

Vijf agenten officieel verdacht van betrokkenheid bij dood Arubaan ... Doodsoorzaak is zuurstofgebrek

De Arubaan Mitch Henriquez is hoogstwaarschijnlijk omgekomen door zuurstoftekort. Dat zegt justitie in een persconferentie met burgemeester Jozias van Aartsen. De vijf agenten die hem hebben toegetakeld zijn officieel verdacht van betrokkenheid bij zijn dood, aldus hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie (OM). Henriquez was bovendien niet onder invloed van drank of drugs.

Zaterdag werd Henriquez tijdens het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark nogal hardhandig door agenten aangepakt. Volgens de agenten zou hij hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Dezelfde agenten, die nu officieel verdacht zijn van betrokkenheid bij zijn dood, meenden in hun verklaring eerder dat Henriquez in de bus onwel werd. Uit het onderzoek van justitie blijkt nu dat dat incorrect is. Wat er verder nog rammelt aan hun verklaring kon justitie tijdens de persconferentie niet zeggen. NRC schrijft dat Henriquez volgens getuigen wat luidruchtige grapjes zou hebben gemaakt met zijn vrienden, waarop hij werd gewaarschuwd door de politie en doorliep, en niet, zoals de agenten beweren, riep een wapen bij zich te hebben. De politie in Den Haag laat weten dat de agenten buiten functie zijn gesteld.

Tijdens de persconferentie riep de burgemeester op tot kalmte. Demonstraties tegen de dood van Henriquez in de Hofstad zijn op rellen en plunderingen uitgedraaid. Verder noemde hij de dood van Henriquez ‘tragisch’ en ‘schokkend’.

De reacties op Twitter op de persconferentie zijn uiteenlopend. Een bloemlezing:

Al hád #MitchHenriquez geroepen dat hij een wapen had, dat is geen excuus. Wat zijn dat voor eencelligen, die agenten.

Update 14.00

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Haagse politie in opspraak is gekomen vanwege gruwelijk geweld. Dat schrijft onder meer Vrij Nederland. Zo is er bijvoorbeeld de zaak van de 14-jarige Oubayda Jab Allah, die in de Schilderswijk onterecht tegen de grond werd gewerkt. De familie deed aangifte, maar wacht nog altijd op antwoord van de politie. Vrij Nederland schrijft:

In een persbericht deed de politie het voorkomen alsof de 14-jarige Oubayda Jab Allah agenten had gehinderd bij hun werkzaamheden en dat hij daarom door de politie tegen de grond was gewerkt. Een van de agenten had de tiener met een ‘nekklem’ in bedwang gehouden. Ook zou een man – de slager van de supermarkt – met een ‘vleesbijl’ naar buiten zijn gekomen […] In werkelijkheid bleken het vooral de politieagenten te zijn geweest die zich als cowboys hadden gedragen. Dat werd duidelijk toen, net als in de zaak-Mitch Henriquez, omstanders filmpjes online zetten die een heel ander beeld gaven van de gang van zaken […] Ook Oubayda bleek onschuldig, zijn zaak werd door het OM geseponeerd. Toen zijn vader en hij daarop aangifte wilden doen, werd hen dat naar eigen zeggen onmogelijk gemaakt.

En wie herinnert zich Rishi? De 17-jarige werd in 2012 doodgeschoten op station Hollands Spoor. NS-personeel had gewaarschuwd dat Rishi gewapend was, waarop de politie hem in zijn nek schoot. Al snel werd duidelijk dat Rishi geen vuurwapen bij zich droeg. De agent die het schot loste is uiteindelijk door de rechter vrijgesproken van moord en doodslag. Doodslag is wel bewezen, maar de Officier van Justitie eiste hier geen straf voor, omdat de richtlijnen de agent toestonden te schieten. Volgens de Officier van Justitie zou de enige fout die de agent heeft gemaakt zijn geweest dat hij niet stilstond toen hij schoot, maar ook dat werd hem niet aangerekend. Nabestaanden verweten de agent dat wel. Zij vroegen zich af waarom de agent Rishi niet alleen in de been heeft geschoten.  

GroenLinks laat in een reactie weten diep geschokt te zijn door het fatale ingrijpen van de Haagse agenten. De partij ziet graag dat het onderzoek groter wordt; ook de Nationale Ombudsman en de Inspectie voor Veiligheid en Justitie moeten betrokken worden bij het onderzoek. Ook moeten het onderzoek een breder onderwerp krijgen dan louter de dood van Henriquez; ook het gebruik van geweld en het gebruik van etnisch profileren als opsporingsmiddel door de Haagse politie moeten tegen het licht worden gehouden.

Geef een reactie

Laatste reacties (120)