28

Mitsubishi sluit Nederlandse autofabriek NedCar

Update: Verhagen: 'Geen staatssteun voor NedCar' ... 1500 werknemers in Limburg op straat 

Het Japanse autoconcern Mitsubishi stopt nog dit jaar met de productie van auto’s in Europa, inclusief de productie van wagens bij NedCar in het Limburgse Born. Bij NedCar werken 1500 mensen.

RTL Nieuws meldt:

Mitsubishi zegt ‘verschillende opties te overwegen’ voor de fabriek, waaronder de verkoop aan een derde partij, zegt de woordvoerster. NedCar heeft samen met de bonden de afgelopen jaren alles op alles gezet om nieuwe partijen te vinden voor de productie van auto’s in Born. Verder zoeken als Mitsubishi de stekker er uit trekt, is zinloos, lieten betrokkenen al eerder weten. De mensen die de auto’s moeten maken, zijn er dan niet meer.

Suat Koetloe van vakbond De Unie spreekt van een horror-scenario, schrijft de Volkskrant:

Dat betekent dit jaar nog het vertrek van Mitsubishi uit Limburg. Een horrorscenario dat een klap in het gezicht is voor de 1500 werknemers in het Limburgse Born. Ik heb er geen woorden voor dat al die vakmensen en gezinnen zomaar op straat worden gezet’, aldus een aangeslagen Koetloe. Hij wil vandaag nog opheldering over dit ‘horrorscenario’ dat Mitsubishi plotsklaps uit zijn Japanse hoed tovert.

SP en CDA willen een spoeddebat. 

Update 17.10:

Minister Verhagen (Economische Zaken) heeft aangekondigd dat NedCar geen overheidssteun van het kabinet kan verwachten. Hij verklaarde: “Je kan een bedrijf niet met subsidies overeind houden.” De fabriek zal uiteindelijk toch wel failliet gaan, en dan ben je belastinggeld kwijt, meent hij. Frankrijk gaf eerder de autoindustrie al staatssteun, zonder succes.

Verhagen gaat wel op zoek naar overnamekandidaten. Deze maand reist hij nog af naar Japan om met de top van Mitsubishi te overleggen over de verkoop binnen een jaar. Hij kondigt aan te zullen aandringen op een goed sociaal plan voor het personeel, maar kan nog geen duidelijkheid geven over het aantal arbeidsplaatsen dat behouden kan blijven. Dat schrijft NOS.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)