17

Mladic krijgt levenslang voor genocide in Srebrenica

Oud-leider van het Bosnisch-Servische leger Ratko Mladic is schuldig bevonden aan het plegen van genocide in Srebrenica. Dat is de uitkomst van een jarenlange rechtszaak van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Woensdag werd Mladic veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De nu 75-jarige Mladic is volgens het tribunaal verantwoordelijk voor de massamoorden op meer dan zevenduizend moslimmannen in en rond de Bosnische enclave Srebrenica tussen 1992 en 1995, en het verdrijven van vrouwen en kinderen. Ook is Mladic schuldig bevonden aan het stelselmatig beschieten van burgers en voor het niet optreden tegen oorlogsmisdaden begaan door militairen. Daarnaast is Mladic schuldig bevonden aan de dood van meer dan tienduizend burgerdoden tijdens het beleg van Sarajevo. Het hof acht het bewezen dat Mladic doelmatig te werk ging om een homogene Bosnisch-Servische republiek te stichten, door moslims en Kroaten te vermoorden of deporteren.

Het destijds in Srebrenica gestationeerde Nederlandse VN-bataljon Dutchbat onder leiding van luitenant-kolonel Karremans was niet bij machte de genocide te voorkomen. Nadat Mladic Karremans en zijn troepen had weggestuurd uit het gebied, werden de moslimmannen en –jongens afgevoerd en geëxecuteerd door het Bosnisch-Servische leger.

Na de Joegoslavië-oorlog sloeg Mladic op de vlucht en wist zestien jaar lang uit handen van de autoriteiten te blijven. In 2011 kon hij worden opgepakt en werd hij voor het tribunaal in Den Haag gebracht. De advocaten van Mladic hadden woensdag gevraagd om uitstel van het vonnis omdat de oud-generaal ziek is. Het tribunaal oordeelde echter dat de oorlogsmisdadiger fit genoeg was om aanwezig te zijn. Mladic, ogenschijnlijk niet onder de indruk van zijn veroordeling, stak bij het oplezen van het vonnis zijn duim op naar de aanwezigen.

Vorig jaar werd leider van de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic al veroordeeld tot 40 jaar, wat voor hem ook neerkomt op levenslang. In 2015 kreeg Mladic’ rechterhand Zdravko Tolimir een levenslange celstraf, hij is inmiddels overleden. Een andere naaste van Mladic, Radislav Kristic, werd in 2001 al veroordeeld tot een celstraf van 46 jaar voor zijn aandeel in de oorlogsmisdaden.

Bronnen: NRC, Nu.nl / cc-foto: Internationaal Strafhof Den Haag

Geef een reactie

Laatste reacties (17)