30

Mladic voorgeleid

[VIDEO] Mladic wordt verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden

Ratko Mladic wordt vandaag voor het eerst voorgeleid in het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hier hoort hij de formele aanklacht tegen hem en zal hij onschuldig of schuldig pleiten. Mladic wordt onder meer verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.


Het gerucht gaat dat de advocaat van de oud-generaal om dertig dagen uitstel zal vragen.

NRC Handelsblad heeft de belangrijkste punten van de aanklacht op een rijtje gezet:

Mladic wordt ervan verdacht de massamoord in Srebrenica van juli 1995 te hebben georkestreeerd. Daar werden 8000 islamitische mannen en jongens in zes dagen gedood, de ergste massamoord sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog […] Hij wordt ervan verdacht zich in Bosnië schuldig te hebben gemaakt van genocide, vervolging, uitroeiïng, moord, deportatie en onmenselijke handelingen, waarbij veel mensen gedood, verkracht, gemarteld, opgesloten en uitgezet zijn. […] Mladic zou het beleg van Sarajevo hebben geleid. De stad werd vanaf mei 1992 44 maanden belegerd en 10.000 burgers kwamen om. Ze werden door mortiervuur gedood vanaf de heuvels rondom de stad, of neergeschoten door sluipschutters. […] Hij zou tweehonderd VN-soldaten tussen 26 mei en 2 juni 1995 in gijzeling hebben genomen. Ze werden vastgehouden op strategische posities waarvan Mladic verwachtte dat NAVO-bombardementen zouden plaatsvinden, om op die manier de bombardementen te voorkomen.

Update 11.00

Mladic heeft, zoals verwacht, niet meteen zeggen of hij schuldig of onschuldig is. Hij heeft dertig dagen uitstel gekregen. Het proces wordt op 4 juli voortgezet.

NOS: Mladic vandaag voor tribunaal

Geef een reactie

Laatste reacties (30)