55

‘Mocro-maffia bestaat niet’

Boektitel voor Amsterdamse onderwereld blijkt stigmatiserend 

De benaming ‘mocro-maffia’ voor de Amsterdamse onderwereldoorlog is onjuist, zegt hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee in gesprek met ANP. In het interview benadrukt hij dat het zeker niet alleen om criminelen gaat met een Marokkaanse achtergrond maar ook om autochtone Nederlanders en Antillianen.

De meest prominente topcrimineel was volgens Hofstee zelfs een Antilliaan, Gwenette Martha. De term ‘Mocro-maffia’ komt van de titel die schrijvers Wouter Laumans en Marijn Schrijver gaven over hun boek over de Amsterdamse onderwereld. Het staat inmiddels op de tweede plek van de AKO en heeft net de vijfde druk gehad. Het verhaal werd zelfs door de Britse krant The Independent opgepikt. 

Hofstee vreest dat het conflict in de Amsterdamse onderwereld sinds 2012 nog lang niet is uitgedoofd. Sterker nog, het aantal liquidaties en pogingen daartoe liep in 2014 fors op. Er werden dit jaar zes liquidaties toegeschreven aan het conflict tussen twee groepen. In 2013 ging er nog slechts om twee van dergelijke afrekeningen.

De bendes gebruiken extreem geweld en de liquidaties zijn niet logische te verklaren. Daarom vermoedt Hofstee dat de afrekeningen plaatsvinden vanwege preventieve maatregelen door de vijand uit de weg te ruimen. ook onschuldige burgers riskeren daarbij hun leven. De dertigjarige Stefan Regalo Eggermont werd in juli dit jaar per ongeluk neergeschoten.

Trouw: Hoofdofficier Justitie: ’Nieuwe liquidaties niet te voorkomen’

Geef een reactie

Laatste reacties (55)