6

Modeblad Vogue werkte mee aan PR-stunt Assad

Amerikaans PR-bureau kreeg 25.000 dollar in ruil voor lovend artikel en fotoserie met Syrische familie Assad

De Amerikaanse Vogue is flink in verlegenheid gebracht. In 2011 kreeg oorlogsfotograaf James Nachtwey de opdracht een serie te maken van het Syrische presidentsgezin Assad, dat in maart in het modeblad verscheen. De serie was, naar nu blijkt, opgezet door een Amerikaanse pr-firma Brown Lloyd James, welke 25 duizend dollar ontving van de Syrische regering voor het organiseren van de fotosessie. Het begeleidende artikel omschreef de vrouw van president Assad, Asma al-Assad, als ‘een roos in de woestijn’ en sprak zeer positief over de familie.

Nu de familie Assad verwikkeld is in één van de bloedigste opstanden van de Arabische lente in het Midden-Oosten, zit Vogue in haar maag met de reportage. Om die reden zijn het artikel en de foto’s inmiddels van de website verdwenen. De schrijfster van de reportage, Joan Juliet Buck, heeft in diverse interviews spijt betuigt van haar artikel waarin ze, ondanks de vele kritieken op het regime van Assad, slechts lovend over het echtpaar schrijft. Zo noemt ze hen onder meer ‘enorm democratisch’.

In haar reportage omschreef ze – naast de Christian Louboutin schoenen die mevrouw Assad droeg – ook haar energieke elegantie. Ze schreef:

De centrale missie van de 35-jarige ‘first lady’ is het veranderen van de mentaliteit van zes miljoen Syriërs onder de 18, ze aan te moedigen om deel te nemen in wat zij noemt ‘actieve burgerschap.

Buck had niet verder van de waarheid verwijderd kunnen zijn. Asma al-Assad is meerdermalen opgeroepen in te grijpen om een einde te maken aan al het geweld. Terwijl inmiddels zeker negenduizend Syriërs het leven hebben gelaten, houdt de vrouw van de dictator zich liever bezig met het kopen van schoenen, kandelaars en andere luxe-producten. In het interview met Buck probeert ze zichzelf van een andere kant te laten zien:

Het gaat er om dat iedereen gedeelde verantwoordelijkheid neemt bij het voorwaarts ontwikkelen van het land, [het gaat] over empowerment in een civiele samenleving. We hebben allemaal een belang in dit land, het zal worden wat wij ervan maken.

Hoewel Vogue het interview van de website heeft verwijderd, is het hier nog wel te lezen.

Washington Post: Vogue’s flattering article on Syria’s first lady is scrubbed from Web

Geef een reactie

Laatste reacties (6)