Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Modelbedrijf' buit Oost-Europeanen uit

  •  
30-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maaikebos.jpg
Uitzendbureau Werk & Ik dong in 2012 nog mee voor Ondernemersprijs ... Eigenaar: werknemers willen zelf meer werken en slapen in garage
Het uitzendbureau ‘Werk & Ik’ buit systematisch Oost-Europese uitzendkrachten uit. Dat meldt dagblad Trouw. Uitzendkrachten moeten lange dagen werken, tegen een laag uurloon, krijgen lang niet altijd vakantiedagen uitgekeerd of hun vakantiegeld. En ze moeten veel geld betalen voor illegale slaapplaatsen. Werk & Ik maakte vorig jaar nog kans de Ondernemersprijs 2012 te winnen omdat het dankzij ‘creatieve oplossingen’ ondanks de economische crisis en een krimpende uitzendmarkt erin slaagde winstgevend te zijn.
Werk & Ik bestaat sinds 2009 en heeft een jaaromzet van 12 miljoen euro. Het bedrijf zet jaarlijks 1200 mensen aan het werk, waaronder 80 tot honderd Tsjechen. Het bedrijf weet onder meer te ‘besparen’ op loonstrookjes. Hoewel het wettelijk verplicht is, verstrekt het geen loonstrookjes. In de door Trouw onderzochte gevallen werd ook geen vakantiegeld uitgekeerd. Dat kan een uitzendkracht honderden euro’s per jaar schelen.
Trouw schrijft verder over de misstanden:
Chauffeurs maken soms werkdagen van twintig uur, met vrijwel geen pauze. De chauffeurs zeiden: “Als je na middernacht van je werk thuiskomt, moet je kiezen: eten, een uurtje slapen of een douche nemen. Alle drie red je niet, want dan begint de volgende werkdag alweer […] Daarnaast brengt het bedrijf hoge kosten in rekening. Voor een bed in een garage die niet bestemd is voor bewoning, houdt Werk & Ik 2,50 euro per gewerkt uur in. Daardoor kost het huren van een bed al gauw 150 euro per week.
De eigenaar van Werk & Ik, Ivan Kerels, verdedigt de lange dagen. Volgens hem smeken de uitzendkrachten om meer werk. Ook zegt hij dat de uitzendkrachten zelf liever in de garage willen wonen dan in andere woningen. Wat betreft het inhouden van vakantiegeld en het niet verstrekken van loonstrookjes heeft hij ook een excuus:
Het is absoluut geen kwade opzet. Ik ben gewoon een ondernemer die heel hard werkt en graag snel wil groeien. Dan krijg je groeipijnen. We gaan het bij iedereen herstellen, groep voor groep. Op sommige punten hadden we geattendeerd moeten worden. Als ik alle kritiek hoor, krijg ik de tranen in mijn ogen.
De Stichting Normering Arbeid (SNA) verleende Werk en Ik dit voorjaar nog een certificaat. SNA moet toezien op juiste minimale loonbetalingen en te hoge inhoudingen voorkomen. Uit het onderzoek van Trouw blijkt dat wanbetalingen ook al in 2012 plaatsvonden en de certificaat onterecht is vernieuwd.
De gemeente Amsterdam heeft maandagavond een inval gedaan bij de verhuurder en werkgever.
cc-foto: Maaike Bos

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.