Laatste update 17:13
67

Moderne Piet geliefd bij kinderen

Terwijl in de loopgraven van social media een bittere strijd wordt uitgevochten door verstokte fans van Zwarte Piet, genieten kinderen gewoon van Piet. In Sint & Co op RTL8, in Op weg naar pakjesavond op Nickelodeon en eerder al in Spangas beleven allerlei soorten Pieten vrolijke avonturen. Hanna Bervoets analyseerde voor de Volkskrant de actuele Sinterklaasprogramering voor kinderen. Over Sint & Co schreef ze:

“Piet is te herkennen aan een grote baret en felgekleurde pofbroek, soms is het een hij, soms een zij. Piet heeft een aantal dingen niet. Hij heeft geen synthetisch kroeshaar. Geen dikke, rode lippen. Geen grote gouden oorbellen. En heeft Piet schmink in het gezicht, dan alleen wat donkere vegen.”

Ook de pieten in Op weg naar pakjesavond dragen geen pruik of schmink:

“Planpiet heeft een zwarte huid, Lil’ Piet heeft een witte huid, Techpiet heeft stijl zwart haar, allemaal dragen ze grote baretten. In het Pakjeshuis bakken ze pepernoten en ontwikkelen ze gadgets voor extra evenwicht… Ook vorig jaar was Op weg naar pakjesavond op televisie. Ook toen droegen de Pieten geen zwarte schmink. Afgelopen oktober werd het programma bekroond tijdens het Cinekid Festival. Een publieksjury van kinderen tussen de vier en zes verkoos Op weg naar pakjesavond tot beste kinderprogramma van het jaar.”

Volgens Bervoets sluiten de Pieten van nu naadloos aan bij de belevingswereld van kinderen, maar blijft de detailhandel achter omdat klanten (lees ouders) Piet niet zouden accepteren als hij niet zwart is. Toch duiken er steeds meer moderne Pieten op in de schappen, bijvoorbeeld bij de Xenos in Rotterdam, waar geen Zwarte Piet meer te vinden is.

xenos1

xenos2

Headerfoto: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (67)