144

Moderne schandpaal: Taakstraf in oranje hesje mét tekst

Nieuw lik-op-stuk-beleid van Reclassering moet 'soft' imago van taakstraf veranderen

Tot een taakstraf veroordeeld? Dan bent u voortaan herkenbaar aan een fel oranje hesje. Dat is op zich niet anders dan voorheen, maar nu zal op uw rug, terwijl u papier prikt langs de weg, ook te lezen zijn: ‘werkt voor de samenleving’. De moderne schandpaal is onderdeel van het strengere lik-op-stukbeleid van de Reclassering. Dat heeft directeur van Reclassering Nederland, Sjef van Gennip zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf.

De Reclassering zegt te willen afrekenen met het imago van taakstraffen, zo meldt ook Trouw op basis van de berichten. Volgens directeur Sjef van Gennip denken veel mensen dat taakstraffen “niks voorstellen”. Personen die een taakstraf moeten uitvoeren zijn voortaan dus duidelijk te herkennen, ondanks een discussie die er binnen de organisatie gaande was over het hesje.

NU.nl citeert Van Gennip:

”De samenleving heeft een vertekend beeld van taakstraffen. Met het dragen van de hesjes willen we tot uitdrukking brengen dat mensen die iets verkeerds hebben gedaan ook tot andere dingen in staat zijn.

Het is volgens Van Gennip dan ook niet de bedoeling om de taakgestraften met de hesjes aan de schandpaal te nagelen. Het publiek zou in ieder geval enthousiast reageren op deze aanpak. Dat bleek volgens Van Gennip al uit proeven in verschillende regio’s. Ook in Engeland, waar deze aanpak al een tijdje aan de gang is, levert het positieve reacties op, aldus de directeur van Reclassering Nederland.

Lees meer bij NU.nl: Taakstraffen voortaan herkenbaar uitgevoerd

Trouw: Fel oranje hesje? Die voert een taakstraf uit

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (144)