16

Moeder bevrijdt bekeerde Aïcha zelf uit handen van IS

Maastrichtse moeder reist twee keer op eigen houtje naar kalifaat ... Moeder en dochter wachten na succesvolle bevrijding in Turkije tot ze terug mogen naar Nederland

Monique werd door de politie in haar woonplaats Maastricht ontmoedigt zelf op zoek te gaan naar haar 19-jarige dochter in Syrië. Het meisje vertrok in februari met de trein naar Turkije en trouwde een paar maanden later met de Nederlandse jihadist Omar Yilmaz. Ze zouden samen voor IS gaan strijden. Na een noodkreet uit Syrië haalde Monique haar dochter toch zelf terug.


Al in oktober reisde Monique op de bonnefooi af naar Syrië op zoek naar haar dochter, die zichzelf sinds haar bekering tot de islam Aïcha noemt. Maar die poging leverde niets op. Toen ze onlangs een noodkreet ontving van haar dochter die naar huis wilde, klopte Monique aan bij de Maastrichtse politie. Daar werd gezegd dat ze beter thuis kon blijven vanwege de gevaarlijke situatie aan de Turks-Syrische grens. Ook werd ze erop gewezen dat hulp aan jihadisten zoals haar dochter strafbaar is.

Gesluierd op reis

Maar Monique kocht een lichaamsbedekkende sluier en vertrok toch weer naar Syrie, waar ze haar dochter zelf de grens met Turkije over hielp. Over het vluchten uit het kalifaat wil Monique voorlopig niets zeggen.

Geen paspoort meer

Bij de Turkse grens werden Monique en Aïcha opgepakt omdat Aïcha zonder paspoort reisde. Dit werd haar eerder in haar woonplaats geweigerd op advies van de AIVD, die het geradicaliseerde meisje in Nederland wilde houden.
Nu wachten moeder en dochter in Turkije tot ze terug naar Nederland mogen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddelt over de terugkeer. Naar verwachting zullen ze binnen een week weer in Nederland zijn.

Monique deed eerder haar verhaal in De Nieuws BV.

Lees ook de open brief die Ibrahim Wijbenga zaterdag op Joop schreef aan Aïcha’s echtgenoot en Nederlandse jihadist Omar Yilmaz

1Limburg: Maastrichtse moeder bevrijdt jihadbruid uit Syrië

Foto: still EenVandaag

Geef een reactie

Laatste reacties (16)