12

Moeder dode activist smeekt koningin Beatrix om hulp

Moeder heeft haar bedenkingen bij de omstandigheden waarin haar zoon om het leven kwam

De moeder van de overleden Russische activist Aleksandr Dolmatov heeft koningin Beatrix in een brief om hulp gevraagd. Ljoedmilla Doronina heeft haar bedenkingen bij de omstandigheden waarin haar zoon om het leven kwam en pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek.

De dissident Dolmatov vluchtte vorig jaar uit Rusland na bedreigingen en vroeg in Nederland asiel aan. Zijn verzoek werd afgewezen en hij belandde in afwachting van zijn uitzetting in een detentiecentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Doronina vertelt dat er al bezwaar was aangetekend tegen de afwijzing van haar zoon en dat hij in strijd met de mensenrechten en Nederlandse wet is overgeplaatst naar Rotterdam, waar het logistiek gezien makkelijker is om vluchtelingen terug te sturen. De wanhopige moeder smeekt de koningin in het slot van haar brief om hulp.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven heeft zijn ministerie al verzocht om de dood van Dolmatov te onderzoeken. Ook D66 en ChristenUnie hebben de zaak via Kamervragen aanhangig gemaakt.

Volkskrant: Smeekbede van moeder dode activist aan koningin Beatrix

Geef een reactie

Laatste reacties (12)