61

Moeder mag geen bier kopen in supermarkt door nieuwe alcoholwet

Vrouw uit Deventer kreeg sixpack niet mee, omdat haar puberzoon naast haar in de rij stond ... CBL: precies volgens de wet gehandeld

Dat pubers van 16 en 17 jaar per 1 januari niet langer alcohol mogen drinken was reeds bekend, maar dat ook volwassen moeders last zouden krijgen van de strengere regels was toch wel even schrikken voor Judith van der Molen. De vrouw uit Deventer wilde afgelopen zaterdag bij een vestiging van Dirk van den Broek onder meer zes blikjes bier afrekenen, maar dat kreeg te horen dat dat niet mocht, omdat ze samen met haar 16-jarige zoon in de rij stond.

Navraag van De Gelderlander bij brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) leert dat de kassamedewerker precies volgens de wet heeft gehandeld. CBL-woordvoerder Miranda Boer:

Het kan zo zijn dat de vrouw drank voor haar zoon wilde kopen. In zo’n geval mag er geen alcohol worden verstrekt. De verkoper riskeert anders een forse boete en na drie overtredingen kan de burgemeester de alcoholverkoop maximaal twaalf weken lang verbieden.

Volgens Boer kunnen ouders om problemen te voorkomen beter alleen de supermarkt binnen stappen. Judith van der Molen vindt de nauwe interpretatie van de nieuwe regels veel te ver gaan:

Dit is gewoon te idioot. Ik was op dat moment de klant. Die drank wilde ik voor mijn man en mezelf halen. Dit mocht niet, omdat ik het aan mijn zoon zou kunnen geven. Ik had hem als pakezel meegenomen. Hij krijgt helemaal geen drank, maar dat is toch mijn verantwoordelijkheid? Deze regel is te extreem.

Van der Molen mocht zaterdag bij een filiaal C1000 en Jumbo wél alcohol kopen in het bijzijn van haar zoon.

cc-foto: Heather Anne Campbell

Geef een reactie

Laatste reacties (61)