33

Moeder van Lili en Howick mag terug naar Nederland komen

De moeder van Lili en Howick, de Armeens-Nederlandse kinderen die vorig jaar het land uitgezet dreigden te worden, mag terugkeren naar Nederland. Dat meldt RTL Nieuws. Moeder Armina werd in 2017 wel uitgezet naar Armenië en heeft sindsdien haar kinderen niet meer gezien. Armina heeft nu net als Lili en Howick eerder alsnog een verblijfsvergunning gekregen.

Lili en Howick kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland en probeerden sindsdien asiel aan te vragen. Tevergeefs, omdat volgens de Nederlandse overheid Armenië een veilig land is. De procedures stapelden zich echter op en zo groeiden Lili en Howick op tot Nederlandse kinderen die nauwelijks een woord Armeens spreken. Nadat in 2017 moeder Armina alsnog werd uitgezet leek het er lange tijd op dat Lili en Howick moesten volgen, dit ondanks bezwaren van onder meer de kinderombudsman. Aan het eind van vorige zomer doken de kinderen zelfs onder uit vrees Nederland te moeten verlaten. Pas op het allerlaatste moment besloot verantwoordelijk staatssecretaris Mark Harbers gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid en de kinderen een verblijfsvergunning te verlenen.

De advocaat van de moeder heeft laten weten dat de IND woensdag de aanvraag om Armina te herenigen met haar kinderen heeft ingewilligd. Volgens advocaat Patricia Scholtes zal Armina deze of volgende maand terug naar Nederland komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)