Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moet 'blank' plaatsmaken voor 'wit'?

  •  
27-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
427 keer bekeken
  •  
2388879047_ed0230e756_o
Sinds enkele jaren is het woord ‘wit’ in opkomst als vervanging van wat vroeger standaard ‘blank’ werd genoemd. Vanwege de historisch beladen verhoudingen tussen ‘blank’ en ‘zwart’, waarbij zwarte mensen eeuwenlang als minderwaardig werden gezien door de zogenaamd superieure blanke mensen, wordt nu steeds vaker geopteerd voor de neutrale term ‘wit’. Hoewel de begrippen ‘wit privilege’, ‘witte suprematie’ en de aanduiding ‘witte mensen’ op sommigen een rode lap op stier-effect hebben, blijft het gebruik ervan alsmaar toenemen. Het taalgenootschap Onze Taal vraagt zich daarom hardop af of Nederlandssprekenden klaar zijn om het woord ‘blank’ uit onze woordenschat te bannen en definitief te vervangen door ‘wit’. In een online peiling vraagt het genootschap dan ook of ‘blank’ nog een correcte term is wanneer we het willen hebben over een persoon met een roze huidskleur.
Ludo Permentier, medewerker bij de Nederlandse Taalunie, vindt de hele kwestie maar bizar en zegt in De Standaard:
"Het woord blank dook voor het eerst op in 1287, toen nog geen sprake was van kolonisatie. Bovendien kunnen onder blank vele kleurvarianten vallen. En als iemand een woord kwetsend wil gebruiken, zal het niet helpen door dat door een ander woord te vervangen."
Joop-redacteur Clarice Gargard stelt daar in een verhelderend opiniestuk tegenover:
"Het gebruik van wit is niet bedoeld om te beledigen maar om taalkundig recht te zetten wat ooit strategisch en opzettelijk krom gemaakt is. Blank is niet meer van deze tijd, als het al ooit wel geschikt was… Het is evident dat ‘blank’ staat voor alles dat rein en kleurloos is, vooral ‘in tegenoverstelling tot de negers’ (naar volk). Dat is waar het problematisch wordt, omdat hiermee gesuggereerd wordt dat ‘blanke’ mensen geen kleur, etniciteit of cultuur hebben en daardoor ook niet beïnvloed worden. Zij zijn neutraal, de standaard, het beginpunt, de oerknal, het baken van waaruit het licht der objectiviteit stroomt. En zo worden ‘blanke’ mensen in de taal als superieur gesteld tegenover ‘anderen’… Als we mensen uit de 55 landen van Afrika, de Cariben, Zuid-Amerika, allemaal als ‘zwart’ kunnen bestempelen vanwege hun huidskleur, waarom kunnen we dan de mensen uit Europa en Noord-Amerika niet wit noemen?"
Het is evident dat ‘blank’ staat voor alles dat rein en kleurloos is, vooral ‘in tegenoverstelling tot de negers’ (naar volk). Dat is waar het problematisch wordt, omdat hiermee gesuggereerd wordt dat ‘blanke’ mensen geen kleur, etniciteit of cultuur hebben en daardoor ook niet beïnvloed worden. Zij zijn neutraal, de standaard, het beginpunt, de oerknal, het baken van waaruit het licht der objectiviteit stroomt. En zo worden ‘blanke’ mensen in de taal als superieur gesteld tegenover ‘anderen’…
Als we mensen uit de 55 landen van Afrika, de Cariben, Zuid-Amerika, allemaal als ‘zwart’ kunnen bestempelen vanwege hun huidskleur, waarom kunnen we dan de mensen uit Europa en Noord-Amerika niet wit noemen?
Cc-foto: Ben Terrett

Meer over:

leven, taal, racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.