63

Moeten Nederlandse moslims afstand nemen van IS?

Een rumoerig debat bij Pauw over IS in de polder

Maandag waren verschillende prominente Nederlanders met islamitische achtergrond te gast aan de tafel van Pauw om het debat aan te gaan met oorlogsverslaggever Arnold Karskens. Laatstgenoemde stelt dat moslims die niet nadrukkelijk afstand nemen van IS medeschuldig zijn aan de oorlogsmisdaden van de terreurorganisatie. Het werd een rumoerige uitzending.


Samira Bouchibti, oud-Kamerlid PvdA en tegenwoordig duo-raadslid voor de VVD in Amsterdam, vindt dat Nederlandse moslims zich absoluut tegen IS moeten uitspreken. De #notinmyname campagne uit het Verenigd Koninkrijk waarin Britse moslims afstand nemen van IS ontroert de auteur van onder meer ‘De moslim bestaat niet’. Schrijver Özcan Akyol, schrijver van de bestseller Eus, meent dat de oproep van Karskens op zich weliswaar logisch is omdat moslims zich ook als groep presenteren maar vindt het toch geen goed idee. Volgens hem wekt het de suggestie dat alle moslims aanspreekbaar zijn op de daden van IS.

Farid Azarkan, woordvoerder bij het Samenwerkingsverband Marokkanen Nederland, is fel tegen de verplichting tot afstand nemen. Hij ergert zich aan Karskens die de Tweede Wereldoorlog er bij sleept om zijn punt te maken. Ook op Twitter levert de uitzending nog steeds veel discussie op. 

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die eerder moslims opriepen in actie te komen tegen IS, krijgen beiden een veeg uit de pan van Azarkan. Volgens hem praten ze slechts hun partij naar de mond en vergeten ze in beide groepen te staan. Samira Bouchibti maakt duidelijk het totaal niet met Azarkans opvatting eens te zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)