28

Mogelijk antisemitisch motief bij moord op Franse Holocaust-overlevende

In het oosten van Parijs is vrijdag de 85-jarige Holocaust-overlevende Mireille Knoll met messteken vermoord en vervolgens gedeeltelijk verbrand na brandstichting in haar appartement. De politie verdenkt haar buurman en sluit niet uit dat het motief neerkomt op moord “vanwege het werkelijk of vermeend toebehoren aan een religie”. Oftewel, de joodse vrouw is mogelijk omgebracht uit antisemitische motieven.

NRC schrijft:

Volgens haar familie had ze al meermalen bij de politie melding gemaakt van dreigementen. Een buurman, die ze vanaf zijn geboorte zou kennen, is aangehouden. Hij zou in het verleden hebben gezegd dat hij haar wilde verbranden. De man is vaker in aanraking geweest met de politie en is volgens het centrumrechtse parlementslid Meyer Habib, die met de familie in contact staat, een moslim van 35 jaar. Desgevraagd kon Justitie deze informatie niet bevestigen.

Er is ook een tweede persoon gearresteerd. Volgens de zoon van het slachtoffer kwam een van de verdachten regelmatig bij haar op bezoek en beschouwde ze hem “als een zoon”. Hoewel nog niet vaststaat dat het om een antisemitische moord gaat is dat wel de grote vrees onder de joodse gemeenschap. De afgelopen 18 jaar zijn in Frankrijk 11 joden vanwege hun afkomst vermoord. Vorig jaar werd in dezelfde buurt, het elfde arrondissement, Sarah Halimi vermoord door een antisemitische buurman die onder invloed van drugs verkeerde en Allahu Akbar riep toen hij haar uit het raam gooide. Concertzaal Bataclan waar terroristen in 2015 89 bezoekers ombrachten, ligt ook in de wijk.

Het slachtoffer wist in 1942 te ontsnappen nadat de nazi’s 13.000 joodse inwoners van Parijs, waaronder 4000 kinderen, opgepakt hadden om hen af te voeren naar de vernietigingskampen. Minder dan honderd van hen overleefden.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)