Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mogelijk einde aan Europees importverbod zeehondenbont

  •  
21-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
bay_300.jpg
Maatregel blijkt zeer effectief, bontprijs gekelderd ... Jagers, vissers en bontindustrie eisen einde verbod
Deze week beslist het Europese Gerecht in Luxemburg of het in 2010 ingevoerde verbod op de import van zeehondenbont rechtsgeldig is. Het Canadese Bontinstituut heeft samen met jagers en vissers een zaak aangespannen tegen de maatregel. Sinds de invoering is de prijs van zeehondenbont gezakt van 70 euro naar 7 dollar per vel.
De strijd tegen zeehondenjacht is een van de oudste natuurbeschermingsacties. In de jaren zeventig was het protest tegen de jacht een van de eerste campagnes waar Greenpeace wereldwijd de aandacht mee trok.
1013114081_dcf5ec1ba4
De praktijk van de zeehondenjacht is ongekend wreed en de beelden daarvan brachten een schokgolf teweeg. Zeehondenbont wordt verkregen door jonge zeehonden neer te knuppelen en – vaak nog levend – te villen.
In 2010 leek met een verbod op de invoer van zeehondenbont in Europa. De maatregel, die ook door de VS, Rusland en Mexico is genomen, is ook uiterst succesvol. Door het wegvallen van de vraag is de prijs van een zeehondenhuid gedaald van 70 euro naar 7 euro. Dat maakt het voor de – toch al laagbetaalde – jagers niet meer interessant de dieren te doden.
Het Canadees Bontinstituut wil via een omweg een opheffing van het verbod voor elkaar krijgen. Het instituut gebruikt daarvoor een lobby van vissers. Volgens de vissers  wordt de visstand bedreigd nu de zeehondenpopulatie toeneemt. Natuurbeschermers zeggen dat het argument nergens op slaat omdat de meeste vissen nu eenmaal worden opgegeten door andere vissen.
Het bontinstituut heeft een zaak aangespannen bij het Europees Gerecht in Luxemburg. Dat wijst donderdag vonnis. Volgens de Britse krant The Independent is de kans groot dat het verbod sneuvelt.
Ondertussen loopt er ook een procedure bij de wereldhandelsorganisatie WTO in Geneve waar de Canadese regering in beroep is gegaan tegen het importverbod. Die zaak wordt op 29 april behandeld. Dierenbeschermingsorganisatie Peta zet onder meer de acteur Jude Law in om een mogelijk einde van het verbod te voorkomen. Hij wijst er op dat de zeehondenjacht in Canada echt tot een einde lijkt te komen door de acties van betrokken burgers over de hele wereld. 
cc-foto: Brent Danley

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.