Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mogelijk meer vrouwen met gevaarlijke borstimplantaten

  •  
15-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Pipimplants_300
Nederlandse inspectie ziet honderden vrouwen met gevaarlijke PIP-implantaten over het hoofd
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept een groep van honderden Nederlandse vrouwen op hun borstimplantaten van PIP of M-implants te laten controleren bij hun arts. Onderzoeksprogramma ZEMBLA kwam erachter dat ook de borstimplantaten die voor 2001 werden gebruikt, een gevaar voor de gezondheid kunnen opleveren.
Aanvankelijk riep de IGZ alleen vrouwen op hun implantaten te laten controleren die deze na 2001 hadden gekregen. Ze ging daarbij af op onderzoek van de Franse inspectie. De Franse PIP-fabriek verkoopt de lekkende implantaten al sinds 1998, onder andere aan Nederland, maar omdat tot 2001 in Frankrijk nog geen siliconen-implantaten verkocht mochten worden, werd er nog geen gevaar gezien voor Nederlandse vrouwen die voor die tijd al implantaten hadden kregen.
Volgens ZEMBLA die de uitzending vrijdag uitzendt, worden door de misser duizenden Europese vrouwen over het hoofd gezien. IGZ deed na het onderzoek van ZEMBLA nog eens navraag bij de fabrikant. Die stuurde maandag een mail aan alle Europese inspectiediensten dat alle borstimplantaten van voor 2001 ook moeten worden gecontroleerd.
De Franse inspectiedienst zegt niet te weten dat de siliconenimplantaten van PIP wel over de grens werden verkocht. Daarom had ze aanvankelijk aangegeven dat de borstimplantaten van PIP die na 2001 werden gebruikt moesten worden gecontroleerd. Volgens de Nederlandse inspectie waren er na 2001, 2700 PIP-implantaten verkocht. Het aantal van deze gevaarlijke implantaten is mogelijk nu verdubbeld, meldt ZEMBLA op basis van de administratie van de Nederlandse importeur.
cc-foto: Marcovdz
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.