Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Mogelijk nieuwe verkiezingen als gevolg notitiecrisis'

  •  
27-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Formation talks canceled after Ollongren's positive corona test
VVD-prominent en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas oppert dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn als de nieuwste vertrouwenscrisis in Den Haag komende week niet wordt bezworen. Dat zegt hij in ‘Dit is de Dag’ op NPO Radio 1.
“Het is werkelijk zeer ongepast dat degene die gecontroleerd gaan worden door die volksvertegenwoordiging, dat die over die persoon gaan nadenken. Ik heb dat in de 24 jaar dat ik in de Kamer heb gezeten nooit meegemaakt. (…) Als het wantrouwen volgende week niet uit de lucht is, dan is er geen formatie mogelijk en dan is er maar één optie: nieuwe verkiezingen.”
Donderdag was op een foto van de wegens coronabesmetting plotseling vertrekkende verkenner Kasja Ollongren een pagina met notities uit de verkenningsgesprekken te zien. Te lezen viel onder meer dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die samen met Renske Leijten van de SP de toeslagenaffaire aan het licht bracht die Rutte III ten val bracht, het veld moet ruimen. De twee verkenners Ollongren en Annemarie Jorritsma boden na de onthulling direct hun ontslag aan.
VVD-leider en demissionair premier Rutte wilde aanvankelijk niet dat de Tweede Kamer Ollongren en Jorritsma zou horen en stelde dat “niemand uitleg zou gaan geven”. Later stemde de VVD alsnog in. Weisglas voorspelt dat het woensdag in de Tweede Kamer tot een stevig debat komt. Alleen zo kan het vertrouwen in het formatieproces hersteld worden.
Interessant wordt het hoe CDA-leider Hoekstra zich zal opstellen. Niet alleen moet hij opkomen voor zijn fractielid, de immens populaire Pieter Omtzigt, maar in de notities wordt ook Hoekstra’s eigen onderhandelingsstijl bekritiseerd en wordt er kennelijk gesproken over zijn positie in het kabinet. De gebelgde CDA-leider zegt over geen van die onderwerpen geïnformeerd te zijn.
Ook spindokter Henri Kruithof, onder meer oud-hoofd voorlichting van de VVD, stelt dat nieuwe verkiezingen een serieuze mogelijkheid zijn.
Journalist Ton F. van Dijk vindt nieuwe verkiezingen ook de oplossing
De Dichter des Vaderlands Lieke Marsman ziet een kans een fout uit de voorbije verkiezingsdebatten te herstellen: het negeren van de toeslagenaffafire
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.