7

Mogelijk tien doden door pil Diane-35

Anticonceptiepil wordt in Europa opnieuw beoordeeld ... Minister Schippers wil het nog niet uit de handel nemen

In Nederland zijn mogelijk tien vrouwen overleden door het slikken van de anticonceptiepil Diane-35. Dat bevestigt Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. “Bij deze tien meldingen wordt aangegeven dat de patiënt is overleden en dat Diane-35 daarbij een rol kan hebben gespeeld”, zegt E. van Puijenbroek, hoofd van de afdeling Analyse van Lareb zaterdag in Trouw.

Frankrijk kondigde vorige maand aan Diane-35 van de markt te halen omdat daar de afgelopen 25 jaar vier doden onder gebruiksters werden geregistreerd. Ook in Nederland bleek in januari een gezonde vrouw van 21 aan een longembolie te zijn overleden, nadat ze een aantal maanden Diane-35 had ingenomen.

Trouw schrijft dat dit leidde tot 97 nieuwe meldingen bij Lareb, waaronder negen sterfgevallen in 2011 en eerder. Het zijn bijna allemaal jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie. “Lareb had dit graag eerder geweten”, zegt Van Puijenbroek. Bij oudere sterfgevallen is het lastig te achterhalen of behalve de pil, bijvoorbeeld een erfelijk verhoogde kans op trombose een rol speelde.
Sinds de introductie van de Diane-pil, 25 jaar geleden, ontving Lareb in totaal 332 meldingen. “Ook al is de afloop meestal niet dodelijk, dat maakt het niet minder dramatisch. Elke longembolie is een zeer serieuze zaak.”

In Nederland slikken ruim 161.000 vrouwen Diane-35 of een generieke variant met exact dezelfde werking. Lareb telt alle bijwerkingen onder de noemer Diane-35. De pil mag in Nederland niet worden voorgeschreven als anticonceptie. Het staat geregistreerd als middel tegen acné, overbeharing en een extreem vette huid.

Aanvankelijk meldde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat er in Nederland geen doden onder Diane-gebruiksters zijn. “Dat is nu met de cijfers van Lareb anders”, zegt een CBG-woordvoerder.

Het Europees Medicijn Agentschap is naar aanleiding van de commotie in Frankrijk bezig met een herbeoordeling van Diane-35. Minister Schippers schreef vrijdag aan de Tweede Kamer dat Nederland Diane-35 voorlopig niet uit de handel haalt, in afwachting van de resultaten van de herbeoordeling. Producent Bayer weet van de nieuwe meldingen bij Lareb en zegt helemaal achter Diane-35 te staan.

Lees vandaag ook op Joop: Ivan Wolffers: Minister, doe iets aan Diane-35!

Trouw: Mogelijk tien doden door Diane-35

Geef een reactie

Laatste reacties (7)