228

Mogelijk vijftien jaar cel voor redden vluchtelingen

Bemanningsleden van de Iuventa, een Duits reddingsschip van de hulporganisatie Jugend Rettet, worden momenteel strafrechtelijk vervolgd door de Italiaanse justitie. Dit laat de organisatie weten in een persverklaring op haar website die nu pas bekend is geworden. Het gaat hier niet langer om een beslissing over het redden van mensen, wat volgens Jugend Reddet een universeel recht is, maar een politieke overweging die reddingsorganisaties wil criminaliseren om Europa volledig te isoleren, schrijft de organisatie op haar website. In een reactie zegt bestuurslid Sophie Tadeus van Jugend Reddet:

‘Het onderzoek naar bemanningsleden en de inbeslagname van het schip zijn politieke middelen’ en ‘Het gebied tussen Libië en Italië wordt nu overgelaten aan Libische milities, die optreden als uitsmijters voor Europa. Dit maakt niet alleen het redden en beschermen van mensenlevens gevaarlijker, het maakt het ook onzichtbaarder voor het grote publiek.’

Het zou gaan om tien medewerkers die ervan worden verdacht 22 mensen naar Italië te hebben gebracht, of zoals de Italiaanse justitie  het omschrijft ‘illegale migratie hebben bevorderd.’ In twee jaar tijd redde de Iuventa meer dan veertienduizend vluchtelingen in nood, volgens Jugend Reddet in samenwerking met Rome en in overeenstemming met het internationaal maritiem recht. Het is overigens al bijna een jaar geleden dat het schip door Italië in beslag werd genomen. Mochten de bemanningsleden worden veroordeeld, kan dat leiden tot straffen van maximaal vijftien jaar.

Tegen Nu.nl zegt Kathrin Schmidt, hoofd van de missie: ‘Als wij ons voor het gerecht moeten verantwoorden voor het redden van deze mensen, dan heeft Europa een politiek en moreel dieptepunt bereikt’.

Cc-foto: Jugend Rettet

Geef een reactie

Laatste reacties (228)