66

Mogelijk westerse troepen op Libische grond

Arabische nieuwszender Al-Jazeera filmt 'Britse soldaten', die met hun aanwezigheid op Libische grond VN-resolutie overtreden

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera claimt beelden te hebben van westerse soldaten op Libische grond. Mogelijk zijn de heren lid van de SAS, de Britse Special Air Service. Dat meldt de krant The Guardian. Volgens de VN-resolutie is het hebben van grondtroepen in Libië expliciet verboden.


Al-Jazeera verslaggever Tony Birtley verklaart tegenover The Guardian wat er op de beelden te zien is: Een groep gewapende buitenlanders die met Libische rebellen spreken. Mogelijk onderwerp van gesprek is het vergemakkelijken van aankomende helikopteraanvallen. Birtley meent dat de soldaten Brits zijn, maar geeft daar geen onderbouwing bij.

Wel wordt de afgelopen tijd in de Britse media veel gespeculeerd over de aanwezigheid van Britse grondtroepen in Libië. SAS-soldaten zouden met Britse Apache-helikopters naar de Libische kust zijn gevlogen, om daar rebellen trainen. Ook zouden de soldaten vanaf de grond als zogenoemde ‘spotters’ te werk gaan; ze zouden Libische gronddoelen aanwijzen zodat de NAVO toegespitster te werk kan gaan.

Een woordvoerdster van het Britse ministerie van Defensie ontkent alle aantijgingen.

The Guardian: Al-Jazeera footage captures ‘western troops on the ground’ in Libya

Geef een reactie

Laatste reacties (66)