Laatste update 21:17
283

Terreur in Manchester, bomexplosie bij concert Ariana Grande

Bij een explosie zijn in Manchester 19 doden en zeker 59 gewonden gevallen. Dat melden diverse media. De politie gaat uit van een terroristische aanval. In de Manchester Arena was er een concert van Ariana Grande aan de gang. De explosie vond volgens ooggetuigen niet plaats in de Manchester Arena zelf, maar in een openbare ruimte, de foyer van het complex.

Ooggetuigen melden dat rond 23.45 Nederlandse tijd een explosie te horen was in de buurt van de loketten. Het concert was op dat moment nog niet helemaal afgelopen, maar veel jongeren vertrokken wel al. Ook stonden ouders op hun kinderen in de hal te wachten om hen op te halen.

Premier May heeft inmiddels in een reactie laten weten dat er nog wordt onderzocht wat zich precies heeft afgespeeld bij de concertzaal. Ook heeft ze haar medeleven betuigt en met nabestaanden gesproken.

De artieste heeft enkele uren na de aanslag op Twitter gereageerd.

Update 08:00 uur
Het lijkt te gaan om een aanslag met een spijkerbom. Wonden van slachtoffers zijn veroorzaakt door rondvliegend metaal. Het aantal doden is opgelopen tot 22 en er zijn 59 gewonden geteld. Onder de doden zijn kinderen, bevestigt de politie. De concerten van Ariane Grande worden vooral door jonge tieners bezocht. De artieste, die vorige week twee concerten gaf in de Ziggo Dome in Amsterdam, heeft haar verslagenheid geuit en haar wereldtournee opgeschort.

De politie gaat uit van een zelfmoordaanslag. Vooralsnog lijkt het er op dat de dader, die dood is, alleen handelde.

De veiligheidsdiensten hebben de afgelopen weken een aantal malen met arrestaties een aanslag weten te voorkomen.

De campagnes voor de parlementsverkiezingen van 8 juni zijn per direct stilgelegd.

08:15
In een verklaring stelt de minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd:

Dit was een barbaarse aanval, bewust gericht op de een deel van de meest kwetsbaren van onze samenleving, jonge mensen en kinderen die een popconcert bezoeken. Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar de families en slachtoffers die getroffen zijn en ik weet dat het hele land dat gevoel deelt. Ik wil bewondering uitspreken voor de hulpdiensten die de hele nacht professioneel en effectief hebben gewerkt. Ze hebben geweldig werk verricht. Later in de ochtend zal ik Cobra (vergadering crisiscomité van het kabinet, red.) bijwonen, voorgezeten door de premier, om meer informatie te verzamelen over deze daad waar ik nu nog niet meer over kan zeggen. Het publiek moet alert blijven maar niet in paniek raken. Als ze iets te melden hebben, moeten ze de politie waarschuwen. Maar ik wil nog twee dingen opmerken: de stad Manchester is eerder geraakt door terreur. Het moreel werd niet gebroken, de gemeenschap ging door. Nu is het een aanslag op de meest kwetsbaren van onze samenleving. Het doel is om angst te zaaien, het doel is om verdeeldheid te zaaien. Dat zal niet lukken.

08:30
De politie roept het publiek op niet te speculeren over de identiteit van de dader, geen namen of andere gegevens te verspreiden om het ingewikkelde onderzoek naar de terreurdaad niet te hinderen.

Anderen roepen op geen beelden te verspreiden van slachtoffers of de paniek die volgde na de aanslag, aangezien het verspreiden van angst en ontzetting juist het doel is van terreur.

08:45
De aanslag is de zwaarste sinds 7 juli 2005, toen terroristen met aanslagen op reizigers in het openbaar vervoer 52 mensen om het leven brachten. In maart doodde een terrorist vier mensen nabij Westminster.

Update 12:15 uur:
De Britse premier Theresa May heeft zich uitgesproken over de aanslag: ‘Alle terroristische aanslagen zijn laf, maar deze aanslag onderscheidt zich vanwege zijn ziekmakende lafheid,’ zei ze na afloop van een spoedoverleg  met ministers en hoofden van de hulp-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten. May benadrukte dat onder de slachtoffers veel kinderen zijn. Later vandaag zal de Britse premier naar Manchester afreizen.

Update 17:30 uur:
De dader van de bomaanslag in Manchester zou Salman Abedi zijn, een 23-jarige Britse man van Libische afkomst. Dat melden diverse media, waaronder Politico. De bron van die informatie zouden veiligheidsmedewerkers zijn, betrokken bij het onderzoek. Bij de aanslag kwam de dader zelf ook om het leven. De Britse autoriteiten doen geen officiële mededelingen over de identiteit van de dader, tot het DNA-onderzoek is afgerond.

Dinsdag werden in de loop van de dag nog twee mannen aangehouden, waaronder de broer van Abedi. In hoeverre de twee aangehouden mannen verdacht worden van betrokkenheid, is onbekend.

Update 21:15
Duizenden mensen hebben de herdenking bijgewoond in Manchester. Ze kwamen bijeen op Albert Square in het centrum van Manchester om een wake te houden.

Bronnen: Guardian, BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (283)