240

‘Moi, président de la République’

Update: Sarkozy feliciteert opvolger ... 'François Hollande wint presidentsverkiezingen'

Zondag vond in Frankrijk de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Zoals verwacht won de socialist François Hollande. Met 51,7 procent van de stemmen versloeg hij de zittende president Nicolas Sarkozy. Het ambtstermijn van Sarkozy eindigt op 15 mei waarna hij ook uit de politiek zal stappen. Hollande in zijn toespraak: ‘Op deze zesde mei hebben de Fransen gekozen voor verandering door mij in het kantoor van de president te brengen.’

Update 22.20:

François Hollande heeft de Fransen opgeroepen tot eenheid in zijn overwinningsspeech. Ook zegt hij dat de verandering die hij beloofd had, nú begint. Hollande hield zijn toespraak in zijn woonplaats Tulle, waar hij jaren burgemeester is geweest. Hollande:

Op deze 6e mei hebben de Fransen gekozen voor verandering door mij in het kantoor van de president te brengen.

NOS schrijft:

Hollande zei dat hij gaat bezuinigen, maar dat die met sociale maatregelen verzacht zullen worden. De vriendschap met Duitsland wordt voortgezet. Het speerpunt van zijn beleid wordt dat op het gebied van jeugd en justitie.

Update 20.00:

De stembussen in de grote steden van Frankrijk zijn inmiddels gesloten. Volgens de verschillende eerste prognoses loopt François Hollande nog steeds voor op Sarkozy. Dat meldt France24. Gemiddeld komt Hollande uit op zo’n 52 procent van de stemmen en Sarkozy op 48 procent. Hoewel de uitslag nog niet definitief is, wordt Hollande in diverse media tot de nieuwe president van Frankrijk gekroond. Het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat Sarkozy de achterstand van vier procent nog kan inhalen. 

Ook volgens de eerste exitpolls is Hollande de winnaar van de verkiezingen. NOS houdt de ontwikkelen in Frankrijk bij. In Parijs op de Place de la Concorde hebben aanhangers van Sarkozy een paar minuten stilte gehouden waarna ze scandeerden: ‘Merci Sarkozy’. NOS-redacteur Rutger Mazel laat vanuit Parijs weten dat het een gekkenhuis is. “Toeterende auto’s in de straten voor overwinning Hollande.”

Op de Place de la Bastille zijn de aanhangers van Hollande bijeengekomen. Daar is een groot feest uitgebroken en wordt gescandeerd ‘on a gagné’, wij hebben gewonnen.

Sarkozy heeft de nieuwe president, François Hollande gefeliciteerd met zijn overwinning. In een toespraak zegt hij al zijn energie in het beschermen van de Franse bevolking van de economische crisis te hebben gestoken en uiteindelijk zelfs meer liefde voor Frankrijk te hebben overgehouden. Ook feliciteert hij Frankrijk: “Jullie zijn een open-minded Frankrijk. Een Frankrijk dat een nederlaag kan accepteren. Jullie zijn Frankrijk” sprak hij zijn aanhangers toe. “Ik zal jullie nooit kunnen teruggeven wat jullie mij hebben gegeven.” Zijn termijn eindigt op 15 mei en dan stapt hij ook uit de politiek.

Update 19.15:

Uit de eerste prognoses na de presidentsverkiezingen van zondag blijkt dat socialist Hollande de nieuwe president van Frankrijk wordt. Hij kan rekenen op 52 tot 53 procent van de stemmen. Als de prognose klopt wordt Hollande de tweede socialistische president van Frankrijk sinds 1958. François Mitterand ging hem voor.

Update 13.30:

In de Franse overzeese gebieden heeft François Hollande de presidentsverkiezingen gewonnen. Zo kreeg hij in Guadaloupe 71,9 procent van de stemmen. In Martinique stemde 68 proven van de inwoners op Hollande. In Saint-Pierre en Miquelon was dat 65 procent.

De officiële verkiezingsuitslag werd gemeld door de Belgische omroep RTBF. Franse media mogen de uitslag pas melden nadat de stembureaus zijn gesloten. Doen zij dit niet, dan riskeren zij een hoge boete.

Eerder:

Volgens de laatste polls is Hollande goed voor 53 procent van de stemmen en krijgt Sarkozy 47 procent. Het verschil lijkt te groot voor Sarkozy om nog te kunnen overbruggen.

Bij het laatste televisie-debat kwamen beide heren als ‘winnaars’ uit de bus. Hollande wist echter de aandacht op zich te focussen door herhaaldelijk (maar liefst 16 keer) te zeggen ‘ik als president’. Hollande heeft aangekondigd dat indien hij gekozen wordt hij direct aan de slag zal gaan. Hij gunt zichzelf geen inwerkperiode omdat “de problemen van het land niet zullen verdwijnen met het eventuele vertrek van Nicolas Sarkozy”.

Sarkozy heeft zich de afgelopen weken van zijn extreem-rechtse kant laten zien in de hoop de kiezers van Marine Le Pen, die niet door de eerste verkiezingsronde kwam, aan te spreken. Zo wil hij het aantal migranten naar Frankrijk halveren en wil hij een speciale regeling voor buitenlanders wat betreft de bijstand. Le Pen heeft zelf echter aangekondigd niet op Sarkozy, maar blanco, te zullen stemmen. Ze heeft haar volgelingen geen stemadvies gegeven maar suggereerde wel dat zij haar voorbeeld zouden moeten volgen. Ook voormalig president Jacques Chirac passeert Sarkozy: zijn steun gaat uit naar Hollande.

Nicolas Sarkozy werd, als leider van de partij UMP, in april 2007 gekozen tot president van Frankrijk.

De stembussen gaan om 08.00 open en sluiten om 18.00. In de grote steden kan nog tot 20.00 worden gestemd, waarna de eerste uitslagen binnen zullen komen. Op de Franse eilandjes Saint-Pierre en Miquelon bij Canada konden kiezers zaterdagmiddag al hun stem uitbrengen. Ook in de andere Franse overzeese gebiedsdelen in het Caribische gebied en de Stille Oceaan is al gestemd.

France24: Europe watches and waits as France gets set to vote

Geef een reactie

Laatste reacties (240)