34

Molukkers klagen president Indonesië aan in Nederland

Staatsbezoek afgelast. ChristenUnie wil weten of Nederlandse overheid een aandeel heeft in het besluit van Yudhoyono om in Indonesië te blijven

Net op de dag dat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono naar Nederland wil komen, eist RMS-president John Wattilete de arrestatie van Yudhoyono vanwege schending van mensenrechten en zware mishandeling. Volgens Ernst Hirsch Ballin (justitie) loopt de Indonesische president geen gevaar om opgepakt te worden.

De Indonesische krant The Jakarta Post meldde dinsdagochtend dat Yudhoyono zijn reis naar Nederland uitstelt omdat de rechtbank in Den Haag om zijn arrestatie vraagt. Later bevestigde de Indonesische ambassadeur Janus Effendi Habibie dit bericht.  

Ondanks toezeggingen van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) ‘dat er niet aan de hand’ is en positieve gesprekken met de grootmeester van de koningin besloot Yudhoyoni te wachten totdat het kort geding van de baan is. “Het zou niet prettig zijn als hij veroordeeld wordt”, zegt Habibie tegen NRC.

Dinsdagmiddag om 15.00 uur wordt de zaak behandeld in de rechtbank van Den Haag. Volgens de ambassadeur is Yudhoyono en zijn delegatie nog wel op het vliegveld voor het geval het kort geding wordt afgelast. “Dan bel ik Jakarta op: go.” De president in ballingschap, Wattilete vindt dat de Yudhoyono moet worden opgepakt wegens schenden van mensenrechten en zware mishandeling.

Yudhoyono zou naar Nederland komen om een alomvattend partnerschap met Nederland te teken. Hij wil onder meer de dubbele belastingheffing opheffen. Habibie maakte in een eerder interview in het Financieel Dagblad duidelijk dat de relatie tussen Nederland en Indonesië verstoort wordt wanneer de PVV via een gedoogsteunconstructie in de regering komt.
Update 13.45
ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind wil minster Verhagen (Buitenlandse Zaken) om opheldering vragen. Hij wil weten over het uiteindelijke besluit van Yudhoyono in overleg met Verhangen of premier Balkenende is genomen. Voordewind had uitgekeken naar de komst van de Indonesische president om met hem te spreken over de positie van Molukkers, Papoea’s en christenen in Indonesië.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten ‘directe’ contacten te hebben gehad met de Indonesische regering. In die gesprekken benadrukte Nederland “de voorzetting van de uitstekende en vriendschappelijke wederzijdse betrekkingen tussen Nederlander en Indonesië”, aldus een woordvoerder in de Volkskrant.
Volkskrant: ChristenUnie wil antwoord van Verhagen over Yudhoyono
NRC: Staatsbezoek president Indonesië uitgesteld
Volkskrant: Indonesische president zegt bezoek Nederland af

cc-foto: London Summit

Geef een reactie

Laatste reacties (34)