68

Molukkers: ‘Rutte, arresteer Yudhoyono’

Molukkers beschuldigen de Indonesische president van schending van mensenrechten en zware mishandeling

De Republiek der Zuid-Molukken (RMS) dreigt opnieuw met een kort geding als premier Mark Rutte de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono niet laat arresteren wanneer hij in Nederland is. Dat meldt De Pers.

Over enkele weken staat het bezoek van Yuhoyono naar Nederland gepland. Zijn komst werd begin oktober afgeblazen omdat RMS toen ook aandrong op zijn arrestatie. Het Nederlands Dagblad meldde toen echter dat de Indonesische president niet wilde komen omdat hij problemen heeft met de anti-islam standpunten van Geert Wilders.

RMS zegt een kort geding aan te spannen wanneer Rutte er niet voor zorgt dat Yudhoyono niet wordt gearresteerd als hij in Nederland is. Ze willen dat deze rechtszaak dient wanneer Yudhoyono in Nederland is. Ze beschuldigen hem van schending van mensenrechten en zware mishandeling. De rechtbank oordeelde echter al eerder in het nadeel van RMS. De Molukkers hebben inmiddels een hoger beroep aangespannen.

SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel moedigde in een opinie op Joop eerder aan op de komst van Yudhoyono:
“Het zou ongepast zijn als Nederland Indonesië beloont met een partnerschapovereenkomst zonder dat indringend wordt gesproken over het opsluiten, martelen en doden van  politieke tegenstanders van de regering in Jakarta. Uitgangspunt daarbij moet zijn de eis zoals gesteld door Amnesty International: onmiddellijke vrijlating van politieke gevangenen.

De Pers: Molukkers dreigen met nieuw kort geding
cc-foto: Angelo Blankespoor

Geef een reactie

Laatste reacties (68)