18

Mona Keijzer schiet omhoog op kandidatenlijst CDA

Update: Buma houdt zijn woord: in 2010 stond Mona Keijzer nog op 65, nu is ze de nummer twee ... Koppejan niet op de lijst

Het is bekend wie de CDA in aanloop naar de verkiezingen zullen moeten leiden. Op nummer één is dat als verwacht Sybrand van Haersma-Buma. De nummer twee is een verrassende: Mona Keijzer. Zij is wethouder in Purmerend, maar haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van het CDA ligt wellicht wat verser in het geheugen. Bij de verkiezingen in 2010 stond ze nog op nummer 65. Op nummer drie staat Sander de Rouwe.

Sybrand van Haersma Buma kondigde eerder in een uitzending van ‘Eva Jinek op zondag’ al aan dat hij Keijzer ‘heel hoog’ op de lijst wilde hebben. Hij beaamde destijds al dat zij wellicht zijn ‘running mate’ zou kunnen worden. Dat ze zo’n vlucht naar de tweede plaats heeft gemaakt komt dan ook niet geheel onverwachts. In 2010 haalde ze 169 stemmen voor de partij binnen.

Jaap Jansen, ‘de invloedrijkste twitteraar op het Binnenhof’, journalist en politiek redacteur bij Pauw en Witteman, twittert:

Mona Keijzer de klapper van het jaar: ze stijgt van 65 op de lijst van 2010 naar 2 op de lijst van 2012 #CDA @MonaKeijzer

Keijzer haalde bij de lijsttrekkersverkiezing ruim 26 procent van de stemmen, de helft van het aantal stemmen van Buma haalde (51 procent). Keijzer versloeg daarmee meer bekende kandidaten als Liesbeth Spies en Henk Bleker.

Het CDA heeft inmiddels de top-3 bevestigd, maar doet geen uitspraken over de rest van de conceptkandidatenlijst.

Opmerkelijke afwezige op de lijst is Ad Koppejan. Hij komt niet terug in de Kamer. Volgens partijvoorzitter Ruth Peetoom heeft dat niets te maken met zijn ‘dissidenten verleden’. Hij verzetten zicht tegen ontpoldering van de Hedwigepolder en samenwerking met de PVV. Peetom stelt dat er maar een paar plaatsen zijn. “We moeten er een paar laten”, zei ze vanochtend op Radio 1.

Op haar website is te lezen waar Keijzer voor staat.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)