Laatste update 21:39
60

Monasch dreigt met motie van wantrouwen tegen eigen partij

Het Oekraïne-referendum zorgt voor grote onrust binnen de PvdA. Kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch heeft gedreigd een motie van wantrouwen tegen het eigen VVD-PvdA-kabinet te steunen, als plannen om het associatieverdrag toch te ratificeren worden doorgezet.

Monasch is pertinent tegen een Nederlandse handtekening onder het verdrag, vanwege de negatieve uitslag van het Oekraïne-referendum:

“Als het kabinet hier niet naar luistert, moet ik helaas een motie van wantrouwen steunen. De PvdA-fractie moet de lijn-Rutte niet steunen. Afspraak is afspraak.”

De PvdA-fractie steunt premier Rutte en zijn pogingen om alsnog een Nederlandse handtekening onder het EU-verdrag te kunnen zetten. De premier gaf de Tweede Kamer afgelopen maandag in een brief te kennen dat hij zichzelf tot half december gunt om tot een oplossing te komen.

Monasch wil niet zeggen of hij de PvdA-fractie verlaat als de Rutte-koers gesteund wordt, maar geeft aan ‘niet de intentie te hebben’ om op te stappen. Ondanks de steun van Monasch zal de motie van wantrouwen hoogstwaarschijnlijk geen meerderheid halen.

Een woordvoerder van PvdA-leider Samsom laat zich niet verleiden tot uitspraken over mogelijke gevolgen voor Monasch:

“De positie van Jacques Monasch is bekend en verder wachten we het debat van volgende week rustig af.”

Geef een reactie

Laatste reacties (60)