Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mondkapmeeuw triest bewijs dat ook wilde dieren slachtoffer zijn van de coronacrisis

  •  
05-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
"“Op 1 januari reed ik op de Maasvlakte en zag langs de weg een dode jonge zilvermeeuw liggen. Ik stopte mijn auto om de vogel beter te bekijken. De meeuw, nog geen twee jaar oud, had zich doodgevlogen tegen een passerende auto of vrachtwagen. (…) er was wel iets bijzonders aan deze meeuw, iets wat ik alle voorgaande winters nog nooit had gezien. Aan een van haar poten hing een disposable mondkapje. Het elastiek was strak om de poot gewikkeld. De meeuw had enige tijd met het mondkapje aan haar poot geleefd.”"
Dat schreef Erwin Kompanje op zijn weblog over de bijzondere vondst die hij deed. Het stoffelijk overschot is overgebracht naar het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam dat ‘dode dieren met een verhaal’ verzamelt en tentoonstelt. Het museum noemt de meeuw “een dramatisch tijdsbeeld”.
Kompanje laat op zijn website andere voorbeelden zien van dieren die het slachtoffer zijn geworden van mondkapjes. Hij drukt mensen op het hart de elastiekjes van mondkapjes door te knippen voordat ze weggegooid worden. Dat voorkomt dat dieren er in verstrikt raken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.