Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mongolië zegt belastingverdrag met Nederland op

  •  
27-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
anp_mongolie_300.jpg
Verdrag wordt door multinationals misbruikt om belasting in Mongolië te ontwijken
Mongolië heeft eind vorig jaar het belastingverdrag met Nederland opgezegd omdat het de dupe zegt te zijn van multinationals die de Nederlandse fiscale wetgeving gebruiken om de belastingen in Mongolië te ontwijken. Het is uitzonderlijk dat een land eenzijdig een belastingverdrag met Nederland opzegt.
Een dochterbedrijf van mijnbouwgigant Turquoise Hill is officieel in Nederland gevestigd. Op die manier speelt Nederland een rol in de geldstromen die voortkomen uit het delven van de Mongoolse koper- en goudreserves. Zo wordt een deel van de belastingen in Mongolië ontweken, waardoor het land  inkomsten misliep. Het IMF adviseerde de Mongoolse regering daarom vorig jaar het verdrag op te zeggen.
De kritiek op Nederland als belastingparadijs wordt zo steeds luider. De G20 kondigde onlangs aan met maatregelen te komen tegen het soort belastingconstructies dat nu door Mongolië is opgezegd. Staatssecretaris Frans Weekers blijft overigens ontkennen dat Nederland een belastingparadijs is.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.