34

Mongolië zegt belastingverdrag met Nederland op

Verdrag wordt door multinationals misbruikt om belasting in Mongolië te ontwijken

Mongolië heeft eind vorig jaar het belastingverdrag met Nederland opgezegd omdat het de dupe zegt te zijn van multinationals die de Nederlandse fiscale wetgeving gebruiken om de belastingen in Mongolië te ontwijken. Het is uitzonderlijk dat een land eenzijdig een belastingverdrag met Nederland opzegt.

Dat meldt de NRC op basis van het boek ‘Het Belastingparadijs’ van onderzoeksjournalisten Martin van Geest, Joost van Kleef en Henk Willem Smits, dat vrijdag verschijnt.

Een dochterbedrijf van mijnbouwgigant Turquoise Hill is officieel in Nederland gevestigd. Op die manier speelt Nederland een rol in de geldstromen die voortkomen uit het delven van de Mongoolse koper- en goudreserves. Zo wordt een deel van de belastingen in Mongolië ontweken, waardoor het land  inkomsten misliep. Het IMF adviseerde de Mongoolse regering daarom vorig jaar het verdrag op te zeggen.

De kritiek op Nederland als belastingparadijs wordt zo steeds luider. De G20 kondigde onlangs aan met maatregelen te komen tegen het soort belastingconstructies dat nu door Mongolië is opgezegd. Staatssecretaris Frans Weekers blijft overigens ontkennen dat Nederland een belastingparadijs is.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)