22

Lobbyisten Monsanto verbannen uit Europees Parlement

Het is lobbyisten van Monsanto verboden voet te zetten in het Europees Parlement. Die beslissing volgt op de weigering van de multinational om aanwezig te zijn bij een parlementair verhoor. Monsanto wordt ervan beschuldigd zich actief te hebben bemoeid met wetgeving.

Het is voor het eerst dat het Europarlement de nieuwe richtlijnen daarover volgen. Die regels zeggen dat bedrijven naar wie een onderzoek loopt aanwezig moeten zijn bij de verhoren. Voor Monsanto houdt dit nu in dat hun vertegenwoordigers niet meer in gesprek mogen met parlementariërs, niet meer bij commissievergaderingen aanwezig mogen zijn en geen gebruik meer mogen maken van de archieven in Brussel en Straatsburg.

Hoewel het verbod nog officieel moet worden ingesteld, liet een woordvoerder van parlementsvoorzitter Antonio Tajani al weten dat het parlement in grote meerderheid het verbannen van Monsanto steunt. ‘Het zal daarom waarschijnlijk ook direct in werking treden.’

Voor Monsanto komt de maatregel enorm ongelegen. Later dit jaar zal het Europarlement een officiële beslissing nemen over het wel of niet toestaan van de omstreden verdelger glyfosaat, dat Monsanto onder de naam Roundup op de markt brengt. Over de veiligheid van dat middel en of het moet worden toegestaan in de landbouw is veel discussie.

Volgens zelf aangeleverde cijfers geeft Monsanto jaarlijks tussen de 300.000 en 400.000 euro uit om te lobbyen in Brussel.

Bron: The Guardian / cc-foto: Craig Moe

Geef een reactie

Laatste reacties (22)