29

Monsanto veroordeeld voor ziek maken Franse boer

'Uitspraak Franse rechtbank zal de start zijn van een golf van schadeclaims'

Nadat hij de giftige dampen van een onkruidverdelger van Monsanto had ingeademd werd hij ziek. Doodziek. Met hersenschade als gevolg. De Franse graanboer Paul François stelde Monsanto verantwoordelijk voor de schade die hij leed. En na jaren juridische strijd heeft hij nu gelijk gekregen. Monsanto is door de rechtbank in Lyon verantwoordelijk gesteld voor de schade die de boer heeft opgelopen.

Volgens de rechter is Monsanto schuldig aan ‘contractueel gebrek’, schrijft De Morgen. Het bedrijf heeft de voorwaarden voor goede verpakkingen en etiketten niet nageleefd en niet gewezen op de risico’s van de onkruidverdelger. Zo stond er niet op de verpakking van het product, een onkruidbestrijder voor maïs, dat je een masker moest dragen bij het gebruiken van het middel, terwijl in de jaren tachtig al bekend was geworden dat het gevaarlijk was.

Monsanto verloor de zaak in 2012 ook al van de graanboer, maar ging toen in hoger beroep. Dat hoger beroep heeft het bedrijf nu ook verloren. Monsanto moet François nu een volledige schadevergoeding betalen.

Volgens de advocaat van Paul François die de zaak aanspande gaat het om een historische beslissing, omdat het voor het eerst zou zijn dat Monsanto is veroordeeld tot het vergoeden van de schade die door de giftige producten is ontstaan. De advocaat van de graanboer zegt dat de uitspraak de start zal zijn van een golf van schadeclaims.

Dit is een nieuwe etappe als het gaat om de verantwoordelijkheid van fabrikanten.

Paul François wil nu een fonds oprichten dat de belangen gaat behartigen van andere boeren met soortgelijke problemen.
cc foto: Die Grünen Kärnten

Geef een reactie

Laatste reacties (29)