103

Monsanto zwicht voor Europa

Producent staakt lobby voor genetisch gemodificeerde zaden ... Weerstand Europese consument te groot

Voedselproducent Monsanto houdt het voorlopig voor gezien in Europa. Het bedrijf heeft de buik vol van alle protesten en de kritiek op haar genetisch gemanipuleerde zaaigoed. De protesten waren het bedrijf al langer een doorn in het oog, maar de kiem van protest liet zich niet manipuleren. Vorig weekend protesteerden volgens de organisatoren zo’n twee miljoen mensen, in steden over de hele wereld, tegen de omstreden praktijken van de multinational.


Een woordvoerder van de Europese tak van Monsanto, Brian Mitchener, verklaarde in een filmpje op YouTube:

Wij hebben jaren jarenlang geprobeerd mensen ervan te overtuigen dat genetisch gemodificeerd voedsel veilig is, maar het Europese publiek was simpelweg niet overtuigd, ondanks al onze inspanningen. We hebben daarom in 2011 een strategische afweging gemaakt om ons te concentreren op conventionele gewassen. Onze activiteiten en onderzoeksinspanningen zijn daarom verplaatst naar, onder anderen,  de Verenigde Staten.

Wij zullen onze producten alleen verkopen waar ze gewaardeerd worden, maar op dit moment is dat in Europa niet het geval. 

Ursula Lüttmer-Ouazane, namens Monsanto Duitsland:

Wij hebben begrepen dat er op dit moment geen breed draagvlak is. Het is contraproductief om tegen windmolens te vechten.

Het probleem zit hem er volgens Lüttmer-Ouazane in dat de vraag van boeren te laag is, omdat GMO’s (genetically modified organism) onverkoopbaar zijn als gevolg van afwijzing door de consument.

Ook de concurrenten van Monsanto, bedrijven als Bayer CropScience, BASF en Syngenta schortten eerder al grotendeels hun GMO activiteiten op in Duitsland. Monsanto gaat wel door met de verkoop van genetisch gemodificeerd mais in Portugal, Spanje en Roemenië, waar de acceptatie groter zou zijn. 

Tagesszeitung: ‘Monsanto gibt Europa auf

Geef een reactie

Laatste reacties (103)