Laatste update 13:09
33

Monsterboete van 2,42 miljard voor Google

Google moet 2,42 miljard euro betalen als straf voor het misbruiken van zijn dominante marktpositie. Dat heeft Europese commissaris voor mededinging Margrethe Vestater dinsdag bekendgemaakt. “Wat Google heeft gedaan is illegaal onder Europese mededingingsregels. Het heeft andere bedrijven de kans ontzegd om te concurreren op basis van verdiensten en te innoveren. En, het belangrijkste, het heeft Europese consumenten een echte keuze ontzegd tussen diensten en de volledige voordelen van innovatie.” Het bedrag valt veel hoger uit dan de 1,1 miljard waar rekening mee werd gehouden.

Google misbruikt zijn zoekmachine om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie. De commissie deed zeven jaar onderzoek. Wanneer je zoekt op een product is eerst Google Shopping te zien. Aanbieders betalen om daar hun advertentie te vertonen. De consument, maar ook andere aanbieders worden daardoor benadeeld, oordeelt de Europese Commissie.

In 2015 diende Eurocommissaris Vestager een officiële klacht in tegen het bedrijf. Google sprak toen alle beschuldigingen tegen. Volgens het bedrijf is er op shoppinggebied volop keus online en zou het bestaan van Google Shopping niet tot minder concurrentie leiden.

Het bedrag van 2,4 miljard euro is de hoogste boete die in één keer is uitgedeeld. De hoogste geldstraf tot nu toe voor een soortgelijk vergrijp was voor het bedrijf Intel, en bedroeg 1,1 miljard euro. Ook softwaregigant Microsoft kreeg in de afgelopen jaren veel boetes. Sinds in 1998 een begin werd gemaakt met het onderzoek naar misbruik van de monopoliepositie van Microsoft heeft het bedrijf al 2,2 miljard euro betaald aan de Europese Commissie. Onder andere vanwege het voortrekken van zijn eigen browser Internet Explorer.

Voor Google, met een jaaromzet van 90 miljard, is de boete niet onoverkomelijk. Maar de uitspraak zal wel gevolgen hebben voor de toekomstige invulling van de zoekmachine. Die zal mogelijk moeten worden aangepast om te voldoen aan de Europese eisen.

Update 13.08 uur:

Google is het niet eens met de conclusie van de Europese Commissie dat het zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke concurrentie, en overweegt in beroep te gaan tegen de opgelegde miljardenboete. Dat schrijft topjurist Kent Walker maandag op het blog van de technologiegigant.

Bron: ANP, NOS, NRC, AD

Geef een reactie

Laatste reacties (33)