3

Mooi zijn zonder martelen, een app helpt

Is jouw cosmetica proefdiervrij? Vanaf 2013 geldt een algeheel verbod op dierproeven... Europese Commissie dreigt deadline vooruit te schuiven

Volgend jaar, op 11 maart 2013 om exact te zijn, moet het verbod op dierproeven voor cosmetica ingaan, zo heeft de Europese Commissie besloten. Dezelfde Commissie dreigt deze deadline nu echter voor zich uit te schuiven. Reden voor Proefdiervrij om in actie te komen. Dinsdag is het Wereldproefdierendag en dan lanceert de actieclub een speciale app waarmee de barcode van een cosmeticaproduct gescanned kan worden, waarna je te lezen krijgt of het product op de lijst van proefdiervrije cosmetica staat.


In de Europese Unie geldt al sinds 2004 een verbod op de verkoop en de import van producten die op dieren getest zijn. Ingrediënten van diezelfde producten mogen, onder bepaalde omstandigheden, echter wel getest worden op dieren. Het algehele verbod dat in 2013 van kracht moet gaan, lijkt nu voor de derde keer door de Europese Commissie te worden uitgesteld.

Marja van Zuidgeest, van Proefdiervrij, verklaart tegenover dagblad Trouw:

Het verbod staat alleen maar ter discussie door de harde lobby van de cosmetica-industrie, inclusief de Nederlandse Cosmeticavereniging (NCV). De NCV doet voorkomen alsof alle cosmetica in de schappen van de supermarkt proefdiervrij is. Dat is niet zo. Er zijn nog steeds 3 diertesten toegestaan. In China zijn dierproeven zelfs verplicht, die producten moeten we gewoon niet willen in Europa.”

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout valt haar bij:

Het is wel degelijk de cosmetica-industrie die voor uitstel lobbyt. Ze claimt dat een totaalverbod het onderzoek naar alternatieve testmethodes tegenhoudt. Dat slaat nergens op. Deze wetgeving is sinds 2004 in voorbereiding, de cosmetica-sector heeft dus al tien jaar de tijd gehad om naar alternatieven te zoeken. Er is geen enkele reden om de invoering van het verbod op het laatste moment te vertragen.

Lees meer hierover bij Trouw: Cosmetica is nog steeds niet volledig proefdiervrij

Geef een reactie

Laatste reacties (3)