Laatste update 10:47
130

Moord op advocaat kroongetuige schokt strafrecht

Amsterdam is vanmorgen opgeschrikt door de brute moord op advocaat Derk Wiersum, die woensdagochtend vlak bij zijn woning in Amsterdam werd doodgeschoten. Wiersum is de advocaat van Nabil B., kroongetuige in de strafzaak tegen het criminele netwerk van Ridouan Taghi.

In de wereld van het strafrecht reageert men zeer geschrokken op het nieuws. Vakgenoot Geert-Jan Knoops spreekt in het AD van een aanslag op de rechtsstaat:

Het is heel erg dat een collega zo uit het leven wordt gerukt. Voor de hele beroepsgroep is dit een tragedie. Als het inderdaad verband houdt met zijn werk als advocaat dan is dat een aanslag op de rechtsstaat. Als advocaat ben je onderdeel van de bescherming van de rechtsstaat.

Het is de tweede moord die in direct verband staat met de verklaringen van de kroongetuige. Vorig jaar maart werd Reduan, de broer van kroongetuige Nabil B. vermoord in zijn kantoor in Amsterdam-Noord. Volgens NRC werd er sindsdien rekening gehouden met een mogelijke aanslag op een advocaat:

Een strafrechtadvocaat die de 44-jarige Wiersum goed kent maar niet met naam genoemd wil worden, vertelt dat er in de onderwereld al een tijd verhalen gingen over een aanslag op Wiersum. „Hij zou te veel weten, te veel namen kennen.”

De politie is nog op zoek naar de schutter, die te voet zou zijn gevlucht en volgens getuigen tussen de zestien en twintig jaar oud zou zijn.

Cc-foto: Arembowski

Geef een reactie

Laatste reacties (130)